Tak snadné. Těstoviny Penne zalité jednoduchou rajčatovou omáčkou s mletým hovězím masem, cibulí, italským kořením, česnekem a bazalkou. Tento pokrm z těstovin penne je perfektní a cenově výhodné jídlo uprostřed týdne, které si každý zamiluje.
Ingredience
- 225 g těstovin penne
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička italského koření (směs sušené bazalky, oregana, rozmarýnu, tymiánu, majoránky a saturejky)
- Špetka chilli
- 1/2 lžičky čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 450 g mletého hovězího masa (16 % tuku)
- 3 nasekané lístky čerstvé bazalky nebo 1/2 lžičky sušené bazalky
- 2 a 1/2 šálku rajčatové omáčky z konzervy (cca 800 g plechovka)
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Přiveďte k varu hrnec s vodou. Jakmile se voda začne vařit, osolte ji 2 lžícemi soli. Jakmile se voda opět začne vařit, přidejte do hrnce těstoviny.
- Nechte je odkryté a nechte je vařit na prudkém ohni za stálého varu. Zapněte časovač na 8-10 minut nebo na dobu, která je podle obalu těstovin vhodná pro al dente (uvařené, ale stále trochu pevné). Slijte vodu.
- Jakmile začnete ohřívat vodu, začněte pracovat na omáčce. Na velmi velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, italské koření a chilli.
- Za občasného míchání vařte 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte česnek, čerstvý tymián, osolte a opepřete. Vařte další minutu, dokud se česnek nerozvoní. Odstavte z ohně a dejte stranou.
- Na velké litinové pánvi rozpalte hovězí maso na vysokou teplotu. Dno pánve vydatně osolte. Jakmile je pánev rozpálená, rozdrobte malé kousky mletého hovězího masa a přidejte je na pánev, aniž byste je míchali. Chcete, aby maso dobře zhnědlo.
- Pokud je pánev příliš horká a maso se připaluje, nikoliv hnědne, stáhněte pánev na chvíli z ohně a snižte teplotu na středně vysokou.
- Jakmile je maso z jedné strany opečené (několik minut), otočte ho kovovou špachtlí, aby se opeklo i z druhé strany. V tomto okamžiku můžete pánev sundat z ohně, pokud používáte litinovou pánev. Zbytkové teplo v pánvi maso dokončí.
- Vezměte maso z litinové pánve pomocí děrované lžíce a přidejte ho do pánve s ochucenou cibulí.
- Přidejte rajčatovou omáčku. Pomocí okraje kovové stěrky rozbijte větší kusy masa na menší kousky.
- Přidejte bazalku. Přidejte lžičku cukru. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte odkryté vařit 15 minut.
- Po 15 minutách vaření omáčky upravte koření. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud je omáčka příliš kyselá, přidejte ještě trochu cukru. Pokud je omáčka trochu suchá, přidejte více rajčatové omáčky.
- Vmíchejte uvařené těstoviny penne. Posypte nasekanou petrželkou. Ihned podávejte.