Těstoviny s bohatou krémovou omáčkou, poseté velkými, jemnými krevetami. Jídlo, které se překvapivě snadno připravuje a je hotové za méně než 30 minut.
Ingredience
- 340 g těstovin fettuccine nebo penne
- 450 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 1/3 šálku bílého vína
- 2 šálky husté smetany ke šlehání
- 1/3 šálku parmezánu
- Sladká červená paprika, sůl a pepř dle chuti
- Petržel nebo bazalka na ozdobu, pokud je to žádoucí
Postup
- Uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte je. Neoplachujte je (omáčka tak lépe přilne k nudlím).
- Krevety lehce osolte, opepřete a okořeňte paprikou. Předehřejte velkou pánev na střední/vysokou teplotu a přidejte olej. Jakmile se olej rozpálí, přidejte krevety v jedné vrstvě a smažte 1-2 minuty z každé strany nebo jen do úplného uvaření a dokud nejsou průsvitné.
- Zvenku by měly být zlatavé/růžové a uvnitř neprůhledně bílé. Nepřehánějte to, jinak budou gumové. Krevety vyjměte do samostatné mísy.
- Na stejné pánvi přidejte na středním/vysokém ohni 2 lžíce másla a cibuli a osmažte ji dozlatova. Vmíchejte česnek a smažte další minutu. Vmíchejte 1/3 šálku bílého vína a zredukujte množství na 25 %, přičemž seškrábejte dno, aby se pánev odmastila.
- Vmíchejte smetanu a vařte 2 minuty. Poté posypte 1/3 šálku parmezánu a míchejte, dokud nevznikne krémová a hladká hmota, a odstavte z ohně. Nevařte, jinak se sýr oddělí od smetany. Přidejte asi 1/4 lžičky papriky a podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte uvařené krevety a scezené (nepropláchnuté těstoviny). Podle potřeby ozdobte petrželkou, bazalkou, dalším parmezánem nebo čerstvě nadrceným pepřem.