Tyto těstoviny s bílou omáčkou jsou úžasně smetanově krémové, a to recept ani nevyžaduje smetanu. Každý si ji ale zamiluje. Upravte si ji podle sebe a přidejte do ní libovolnou zeleninu či jiné bílkoviny.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Počet porcí: 6-8
Ingredience
- 450 g těstovinových nudlí libovolného tvaru (špagety, penne, bucatini apod.)
- 2 lžíce osoleného másla
- 2 utřené stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Dáme vařit hrnec osolené vody. Vaříme těstoviny, dokud nejsou al dente. Slijeme vodu.
- Mezitím si předem odměříme všechny ingredience a začneme připravovat omáčku. V malé nebo středně velké pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo. Přidáme utřený česnek a restujeme 30 sekund, dokud se nerozvoní, ale není úplně hnědý.
- Přidáme mouku a nepřetržitě šleháme zhruba 1-2 minuty, dokud nezačne bublat a nezezlátne. Nepřehříváme ji a dáváme pozor, protože mouka může během několika sekund zhnědnout.
- Přidáme kapku mléka a zašleháme ho. Za stálého šlehání pokračujeme v přidávání mléka a šleháme, dokud se celé množství nevstřebá a omáčka není hladká.
- Snížíme teplotu a šleháme asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne a nepřestane chutnat po syrové mouce. Přidáme sůl a parmazán. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme.
- Těstoviny smícháme s omáčkou. Přidáme kapku mléka, aby se omáčka trochu naředila a mícháme, dokud nezískáme správnou konzistenci. Znovu ochutnáme v případě potřeby dochutíme solí a podáváme s dalším parmazánem.