Pomalu vařené těstoviny s hovězím Ragu

Levný kus hovězího masa, jednoduché ingredience ze spíže, trocha trpělivosti a těstoviny pappardelle.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny 30 minut
  • Celkem: 2 hodiny 50 minut
  • Počet porcí: 5

Ingredience

  • 1,2 kg hovězího masa nebo jiného hovězího masa na pomalé vaření, nakrájeného na 4 stejné kusy
  • 1 lžíce soli
  • černý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje, odděleně
  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 šálek celeru, nakrájený na kostičky
  • 800 g drcených rajčat v plechovce
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 kostky hovězího bujónu, rozdrcené
  • 250 ml červeného vína (např. merlot, cabernet sauvignon)
  • 375 ml vody
  • 3/4 lžičky sušeného tymiánu nebo 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 sušené bobkové listy
  • 500 g sušených pappardelle nebo jiné těstoviny dle výběru
  • čerstvě nastrouhaný parmezán
  • čerstvá petrželka, jemně nasekaná – volitelně

Postup

  1. Hovězí maso osušte a posypte solí a pepřem.
  2. V těžkém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na vysokou teplotu.
  3. Přidejte hovězí maso a každý kousek důkladně opečte ze všech stran, dokud nebude velmi propečený (celkem 3 až 5 minut), poté ho vyjměte na talíř.
  4. Ztlumte sporák na středně nízkou teplotu a přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
  5. Přidejte česnek a cibuli a smažte 2 minuty.
  6. Poté přidejte mrkev a celer a pomalu smažte 5 minut.
  7. Přidejte zbývající ingredience Ragu a vraťte hovězí maso do hrnce (včetně vypuštěné šťávy).
  8. Zesilte sporák a přiveďte ho k varu, pak ho ztlumte na minimum, aby velmi jemně bublal.
  9. Přikryjte hrnec a nechte vařit 2 hodiny nebo dokud není hovězí maso dostatečně měkké, aby se dalo rozdrobit.
  10. Hovězí maso vyjměte a poté ho nahrubo rozdrťte dvěma vidličkami. Poté maso vraťte do hrnce.
  11. Vařte 30 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne – hovězí maso během tohoto kroku ještě trochu změkne.
  12. Dochuťte hovězí maso solí a pepřem podle vlastní chuti.
  13. Pokud je omáčka na váš vkus příliš kyselá, přidejte 1/2 lžičky cukru.
  14. Přiklopte pokličkou a odstavte, dokud nebude připravena k podávání.
  15. Přiveďte k varu velký hrnec vody s 1 lžící soli.
  16. Přidejte těstoviny a vařte je o 1 minutu kratší dobu, než je doporučená doba vaření podle návodu na obalu.
  17. Mezitím dejte 5 šálků Ragu do velmi velké pánve, hrnce nebo použijte 2 normální pánve.
  18. Zatímco se těstoviny vaří, zahřívejte je na vysokém ohni.
  19. Když jsou těstoviny hotové, přendejte je pomocí kleští přímo z hrnce do pánve.
  20. Do pánve přidejte 3/4 šálku vody z těstovin.
  21. Těstoviny jemně promíchávejte po dobu 1 až 2 minut, dokud se voda z omáčky neodpaří a nezůstane hustá omáčka Ragu, která těstoviny pokryje.
  22. Podávejte s velkým množstvím čerstvě nastrouhaného parmezánu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang