Jednoduché těstoviny s olivovým olejem, česnekem, bylinkami a parmezánem. Snadné, hotové za 10 minut.
Ingredience
- 225 g těstovin cappelini (nebo spaghetti)
- Sůl podle chuti
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn, tymián nebo oregano
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1/8 lžičky chilli papriček nebo více podle chuti
- 1/2 až 1 lžička čerstvě mletého černého pepře, podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Připravte si vroucí vodu na těstoviny (1 lžíce soli na každé 2 litry vody).
- Zatímco se voda ohřívá, rozehřejte v malém hrnci na středním plameni olivový olej. Do oleje přidejte na plátky nakrájený česnek, vločky chilli papriček, nadrobno nasekané bylinky a nasekanou petrželku.
- Vařte jednu minutu nebo dokud petržel nezvadne a česnek nezačne vydávat silnou vůni. Odstavte z ohně.
- Těstoviny cappelini se uvaří asi za 2 minuty. Jakmile se voda začne vařit, přidejte těstoviny. Vařte je, dokud nejsou al dente. Odeberte 1/2 šálku vody z vaření těstovin a dejte ji stranou.
- Těstoviny slijte a krátce propláchněte studenou vodou, jen tolik, aby se přestaly vařit, ale ne tolik, aby byly studené.
- Vložte těstoviny do velké mísy. Těstoviny přelijte bylinkovou česnekovou omáčkou a jemně promíchejte. Těstoviny posypte parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem a jemně promíchejte.
- Pokud se těstoviny trochu lepí, přidejte trochu vody z vaření, aby se uvolnily.
- Ihned podávejte jako přílohu. Pokud si je připravíte dopředu, dobře se ohřívají.