Těstoviny primavera jsou jedním z klasických receptů na těstoviny. Připravíte je z dlouhých těstovin, bohaté omáčky z másla a smetany, parmazánu a spousty čerstvé zeleniny. Podávejte je s oblíbeným bílým vínem.
Ingredience
- 1 vrchovatý hrnek růžiček brokolice
- 4 chřestové výhonky, oříznuté a nakrájené na 3 cm dílky
- 1/2 hrnku cukrových hráškových lusků
- 220 g dlouhých těstoviny typu špagety
- 4 lžíce másla
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 malá cuketa nakrájená na kostičky
- 3 rajčata, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1/4 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku husté smetany
- 1/2 hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- 12 nasekaných lístků bazalky
- Sůl
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec vody. Dobře ji osolte a stranou si naplňte velkou mísu ledovou vodou. Brokolici vařte 1 minutu.
- Přidejte chřest a vařte další minutu. Přidejte hráškové lusky a vařte dalších 30 sekund.
- Vyjměte všechnu zeleninu a ponořte ji do ledové vody. Po vychladnutí ji slijte v cedníku.
- Na velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Když je máslo rozpálené, přidejte česnek a cuketu a smažte 1 minutu. Přidejte nakrájená rajčata a za častého míchání smažte další 2 minuty.
- Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a přidejte na nejvyšší teplotu, aby se vařilo. Přidejte smetanu a vhoďte všechnu uvařenou zeleninu a hrášek a promíchejte.
- Snižte teplotu, až směs smetany a kuřecího vývaru bude jen mírně bublat, nikoliv vřít.
- Přidejte parmezán a promíchejte. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, přidejte ještě trochu kuřecího vývaru, smetany nebo vody.
- Uvařte těstoviny v hrnci s osolenou vodou (můžete použít stejnou vodu od vaření zeleniny). Jakmile jsou těstoviny hotové, přendejte je kleštěmi do omáčky a promíchejte.
- Nyní přidejte bazalku a podle chuti osolte. V případě potřeby sůl přidejte. Na vše nastrouhejte trochu černého pepře a ihned podávejte.