Vyzkoušejte recept na pizza těsto bez droždí, díky kterému si snadno a rychle připravíte například domácí žampionovou pizzu od začátku do konce za 20 minut. Je opravdu skvělé, a přitom zabere jen zlomek času a úsilí.
Ingredience
- 1 a 1/3 šálku chlebové mouky (nebo hladké/univerzální mouky)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky cukru
- 2 lžičky olivového oleje (nebo jiného oleje)
- 1/2 šálku vody (studená voda z kohoutku)
- 1 lžíce extra mouky, na poprášení
- 2 lžíce rostlinného oleje (nepovinné), na potření kůrky (nebo řepkový či jiný neutrální olej)
Postup
- Předehřejte troubu na 250 °C.
- Formu na pizzu nebo plech lehce postříkejte olejem.
- Připravte omáčku na pizzu a přílohy.
- Suché přísady vložte do mísy, promíchejte a spojte gumovou stěrkou. Přidejte vodu a olivový olej, míchejte, dokud se mouka co nejlépe nespojí.
- Pracovní plochu posypte polovinou mouky. Hněťte 3 až 4 minuty, dokud nebude pěkně hladké, další mouku použijte jen v případě potřeby.
- Těsto by mělo být měkké a pružné a nemělo by se lepit na ruce.
- Z těsta vytvarujte kouli. Vyválejte ho do kulatého tvaru o průměru 30 cm.
- Přeneste na plech na pizzu. Prsty táhněte od středu, abyste naplnili plech až po okraj – vyhněte se přitisknutí okrajů (abyste zajistili nadýchanou kůrku).
- Potřete 1/4 hrnku pizzové omáčky a posypejte libovolnou přílohou.
- Okraje kůrky (jen odkryté okraje bez polevy) potřete olejem.
- Pečte 12 minut, dokud nejsou okraje křupavé a zlatavé. Ihned krájejte a podávejte!