Podle tohoto receptu získáte 900 g těsta, což odpovídá 2 pletýnkám z těsta. Jeden cop poslouží 5-6 osobám. Pokud nepotřebujete tolik lákavého pečiva v okolí, zamrazte druhou polovinu těsta na později.
Ingredience
Těsto na pečivo:
- 1/4 šálku (60 ml) teplé vody (mezi 38-43 °C)
- 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí (1 standardní balení)
- 1/2 šálku (120 ml) plnotučného mléka o pokojové teplotě (20-22 °C)
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 14 lžic (205 g) nesoleného másla, studeného
- 2 a 1/2 šálku (313 g) univerzální mouky (lžíce a vyrovnaná mouka), plus další na vydatné poprášení rukou, povrchu a těsta
Omytí vajec:
- 1 velké vejce
- 2 lžíce (30 ml) plnotučného mléka
Náplň:
- maliny nebo borůvky
Postup
Vypracování těsta na pečivo:
- Ve velké míse vyšlehejte teplou vodu, droždí a 1 lžíci (6 g) cukru. Přikryjte a nechte odpočívat, dokud se na povrchu nezpění, asi 5 minut.
- Pokud se na povrchu po 15 minutách neobjeví bublinky nebo nevypadá napěněné (mělo by, pokud droždí není prošlé), začněte znovu s čerstvým balíčkem droždí. Vmíchejte zbývající cukr, mléko, vejce a sůl.
- Jakmile jsou tyto mokré přísady smíchány, mísu lehce přikryjte a odložte stranou, zatímco budete pracovat na dalším kroku.
- Studené máslo nakrájejte na 1/4 cm plátky a přidejte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Přisypte 2 a 1/2 šálku mouky. Směs 12-15krát pulzujte, dokud se máslo nerozpadne na kousky velikosti hrášku.
- Pro toto těsto je nejlepší použít kuchyňský robot nebo mixér. Pokud ho nemáte, můžete máslo zapracovat pomocí nože na pečivo.
- Moučnou směs vlijte do mokré směsi s droždím. Velmi jemně vše spojte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící.
- Skládejte jen do té doby, než se suché přísady navlhčí. Máslo musí zůstat v kouscích a drobečcích, čímž vznikne vločkové těsto.
- Lepivé těsto vyklopte na velký kus plastové fólie, pečícího papíru, alobalu nebo do jakékoli nádoby, kterou můžete těsně přikrýt.
1 chlazení:
- Těsto pevně zabalte/přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně na 48 hodin.
Rozválejte a přeložte:
- Vyndejte těsto z chladničky a začněte s procesem „válení a skládání“.
- Pokud těsto leželo déle než 4 hodiny, mohlo se mírně nafouknout, což je v pořádku (při tvarování se vyfoukne, což je také v pořádku.)
- Pracovní plochu velmi vydatně vysypte moukou. Těsto je velmi lepkavé, takže se ujistěte, že máte v blízkosti více mouky, když válíte a skládáte.
- Dlaněmi těsto jemně zploštěte do malého čtverce. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o rozměrech 38 × 20 cm. V případě potřeby si při válení vysypte pracovní plochu i těsto moukou.
- Těsto přeložte na třetiny, jako by to byl obchodní dopis. Otočte ho ve směru hodinových ručiček a opět rozválejte na obdélník dlouhý 38 cm. Poté ho opět přeložte na třetiny. Otočte jej ve směru hodinových ručiček.
- Rozválení a přeložení zopakujete ještě 1krát, celkem tedy 3x.
2 chlazení:
- Uložíme do chladničky na nejméně 1 hodinu a maximálně 24 hodin. Pevně zabalíme/uzavřeme a uložíme do chladničky. V této fázi můžete těsto také zmrazit.
Pokračujte:
- Dva velké plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Nejlepší jsou plechy s okraji, protože z těsta může při pečení vytékat máslo.
- Pokud nemáte plechy s okraji, položte v době předehřívání trouby na mřížku pod troubu další plech, aby se na něm zachytilo případné odkapávající máslo.
- Vyjměte těsto z chladničky a rozkrojte ho na polovinu. Jednu polovinu zabalte a nechte v chladu, zatímco budete pracovat s první polovinou. (V této fázi můžete polovinu těsta zmrazit.)
- Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 30 × 20 cm. Místo toho můžete těsto vyválet na lehce pomoučeném pečícím papíru nebo lehce pomoučené silikonové podložce na pečení, protože vytvarované těsto budete dále přenášet na vyložený plech.
- Ostrým nožem odřízněte dva rohy těsta (na jedné 20 cm straně) a poté dva malé trojúhelníky vzdálené od sebe 8 cm na druhém konci (druhá 20 cm strana).
- Dejte 1/2 vybrané náplně po celé délce středu pruhu, který by měl být široký asi 3 cm. Ostrým nožem, kolečkem na pečivo nebo řezačkou na pizzu nakrájejte po obou stranách 10 šikmých proužků (každý široký 3/4 až 2,5 cm).
- Proužky přeložte přes náplň, střídavě na každé straně, aby připomínaly závitek nebo cop. Spodní konec přeložte nahoru, aby se náplň uzavřela uvnitř.
- Postup opakujte s druhou polovinou těsta a zbytkem náplně. Copánky se mohou zdát velmi úzké, ale při pečení se nafouknou a vytahají.
Potření vajíčkem:
- Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady. Těsto potřete štětcem.
Pokračujte:
- Vytvarované copy určitě před pečením uložte do chladničky alespoň na 15 minut a maximálně na 1 hodinu. Pokud pletence nejsou vychlazené, mají tendenci více vytékat máslem a/nebo ztrácet tvar.
- Předehřejte troubu na 204 °C.
- Každý cop pečte 18-22 minut nebo dozlatova. Z těsta může vytékat trochu másla, to je zcela normální a očekávané.
- V polovině pečení neváhejte vyjmout plechy z trouby a potřít těsto vytékajícím máslem, poté je vložte zpět do trouby a dopečte.
- Upečené copánky vyjměte z trouby a před krájením a podáváním je nechte alespoň 5 minut vychladnout.