Tento recept vystačí na koláč s dvojitou kůrkou. Pokud na koláč potřebujete jen jednu kůrku, druhou polovinu zmrazte podle níže uvedených pokynů pro zmrazení.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Přídavný čas: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 15 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 2 a 1/2 hrnku (315 g) hladké mouky, plus další na tvarování a válení
- 1 lžička soli
- 6 lžic (90 g) nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
- 2/3 šálku (130 g) rostlinného zkráceného tuku, vychlazeného
- 1/2 šálku (120 ml) ledové vody
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku se solí.
- Přidejte máslo a zkrácené máslo.
- Pomocí nože na těsto nebo dvou vidliček vmíchejte máslo a zkrácení do směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku (kousky velikosti hrášku s několika většími kousky tuku jsou v pořádku).
- V tomto kroku pouze rozbíjíte studený tuk na malé kousky obalené v mouce, nezačleňujete ho úplně.
- Odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody v hrnku. Přidejte led.
- Promíchejte. Z něj odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody, protože led trochu roztál.
- Po 1 lžíci (15 ml) přilévejte studenou vodu a po přidání každé polévkové lžíce promíchejte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící.
- Když těsto začne tvořit velké hrudky, přestaňte přidávat vodu. Nepřidávejte více vody, než potřebujete.
- Koláčové těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto do sebe rukama poprášenýma moukou přeložte, dokud se mouka zcela nepromísí s tuky.
- Těsto by se mělo snadno spojit a nemělo by se příliš lepit.
- Pokud se vám zdá příliš suché nebo drobivé, namočte prsty do ledové vody a pak pokračujte ve spojování těsta rukama.
- Pokud se vám zdá příliš lepivé, přisypte více mouky a pokračujte ve spojování těsta rukama.
- Vytvořte z něj kouli. Ostrým nožem ho rozkrojte na polovinu.
- Každou polovinu jemně zploštěte rukama na 2,5 cm silné kotouče.
- Každý pevně zabalte do plastové fólie. Uložte do chladničky nejméně na 2 hodiny a maximálně na 5 dní.
- Po alespoň dvou hodinách chlazení můžete těsto vyválet.
- Pracujte postupně s jednou kůrkou a druhou nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni ji vyválet.
- Pracovní plochu, váleček a ruce lehce poprašte moukou a těsto posypte trochou mouky. Válečkem na těsto působte jemnou až střední silou – netlačte na těsto příliš silně.
- Při válení těsta začněte od středu a postupujte všemi směry, přičemž těsto průběžně otáčejte rukama.
- Mezi jednotlivými přejezdy válečku koláčovou placku otáčejte a dokonce ji obracejte, abyste se ujistili, že se vám nelepí na pracovní plochu.
- Pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky, nebojte se použít trochu více mouky. Pokud si všimnete, že se těsto během válení stává šikmým kruhem, odložte váleček a rukama pomozte těsto vytvarovat zpět do rovnoměrného kruhu.
- Těsto rozválejte na velmi tenký dvanáctipalcový kruh, který je ideální velikostí pro 9palcovou koláčovou mísu.
- Vaše koláčové těsto bude mít tloušťku asi 0,3 cm, což je poměrně tenké.
- Viditelné kousky másla a tuku v těstě jsou naprosto normální a očekávané.
- Protože je těsto velmi tenké, pomozte si válečkem při přenášení koláčové kůrky do koláčové mísy.
- Opatrně převalte jeden konec kruhu těsta na váleček, vraťte ho zpět k sobě a pomalu ho odlepte od pracovní plochy.
- Zvedněte ho a opatrně ho rozválejte zpět na vrch koláčové mísy.