Recept na těsto na domácí máslový vločkový koláč s kůrkou

Koláče a buchtySladká jídla
Domácí máslový vločkový koláč

Tento recept vystačí na koláč s dvojitou kůrkou. Pokud na koláč potřebujete jen jednu kůrku, druhou polovinu zmrazte podle níže uvedených pokynů pro zmrazení.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Přídavný čas: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 15 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku (315 g) hladké mouky, plus další na tvarování a válení
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic (90 g) nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
  • 2/3 šálku (130 g) rostlinného zkráceného tuku, vychlazeného
  • 1/2 šálku (120 ml) ledové vody

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku se solí.
  2. Přidejte máslo a zkrácené máslo.
  3. Pomocí nože na těsto nebo dvou vidliček vmíchejte máslo a zkrácení do směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku (kousky velikosti hrášku s několika většími kousky tuku jsou v pořádku).
  4. V tomto kroku pouze rozbíjíte studený tuk na malé kousky obalené v mouce, nezačleňujete ho úplně.
  5. Odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody v hrnku. Přidejte led.
  6. Promíchejte. Z něj odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody, protože led trochu roztál.
  7. Po 1 lžíci (15 ml) přilévejte studenou vodu a po přidání každé polévkové lžíce promíchejte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící.
  8. Když těsto začne tvořit velké hrudky, přestaňte přidávat vodu. Nepřidávejte více vody, než potřebujete.
  9. Koláčové těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu.
  10. Těsto do sebe rukama poprášenýma moukou přeložte, dokud se mouka zcela nepromísí s tuky.
  11. Těsto by se mělo snadno spojit a nemělo by se příliš lepit.
  12. Pokud se vám zdá příliš suché nebo drobivé, namočte prsty do ledové vody a pak pokračujte ve spojování těsta rukama.
  13. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přisypte více mouky a pokračujte ve spojování těsta rukama.
  14. Vytvořte z něj kouli. Ostrým nožem ho rozkrojte na polovinu.
  15. Každou polovinu jemně zploštěte rukama na 2,5 cm silné kotouče.
  16. Každý pevně zabalte do plastové fólie. Uložte do chladničky nejméně na 2 hodiny a maximálně na 5 dní.
  17. Po alespoň dvou hodinách chlazení můžete těsto vyválet.
  18. Pracujte postupně s jednou kůrkou a druhou nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni ji vyválet.
  19. Pracovní plochu, váleček a ruce lehce poprašte moukou a těsto posypte trochou mouky. Válečkem na těsto působte jemnou až střední silou – netlačte na těsto příliš silně.
  20. Při válení těsta začněte od středu a postupujte všemi směry, přičemž těsto průběžně otáčejte rukama.
  21. Mezi jednotlivými přejezdy válečku koláčovou placku otáčejte a dokonce ji obracejte, abyste se ujistili, že se vám nelepí na pracovní plochu.
  22. Pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky, nebojte se použít trochu více mouky. Pokud si všimnete, že se těsto během válení stává šikmým kruhem, odložte váleček a rukama pomozte těsto vytvarovat zpět do rovnoměrného kruhu.
  23. Těsto rozválejte na velmi tenký dvanáctipalcový kruh, který je ideální velikostí pro 9palcovou koláčovou mísu.
  24. Vaše koláčové těsto bude mít tloušťku asi 0,3 cm, což je poměrně tenké.
  25. Viditelné kousky másla a tuku v těstě jsou naprosto normální a očekávané.
  26. Protože je těsto velmi tenké, pomozte si válečkem při přenášení koláčové kůrky do koláčové mísy.
  27. Opatrně převalte jeden konec kruhu těsta na váleček, vraťte ho zpět k sobě a pomalu ho odlepte od pracovní plochy.
  28. Zvedněte ho a opatrně ho rozválejte zpět na vrch koláčové mísy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang