Tento recept na teriyaki lososa jistě potěší všechny příznivce rybích pokrmů. Lahodný teryiaki losos nevyžaduje dlouhé marinování a chutná opravdu výtečně. Zbylého lososa můžete použít například pro přípravu poke bowl.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 1 kg filetů z lososa nakrájených na plátky
- 3 lžíce omáčky hoisin
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce bílého octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/3 šálku baleného světlého hnědého cukru
- 2 velké nebo 3 střední stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup
- Vymažte velký plech (pro snadnější čištění jej přikryjte fólií a poté vymažte). Předehřejte troubu na 200 °C.
- Smíchejte ingredience na omáčku a míchejte, dokud se nerozpustí hnědý cukr.
- Jednotlivé plátky lososa vložte do mísy. Lososa přelijte omáčkou, přikryjte plastovou fólií a nechte 20 minut marinovat (při pokojové teplotě nebo v chladu).
- Přeneste lososa na připravený plech (marinádu si ponechte). Pečte při teplotě 200 °C po dobu 12-16 minut.
- Zatímco se losos peče, přelijte zbývající marinádu do malé pánve a přiveďte ji k varu, poté snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud mírně nezhoustne (3-4 minuty), poté ji stáhněte z ohně.
- Jakmile lososa vyndáte z trouby, potřete ho teriyaki omáčkou a podle potřeby posypte nasekanou zelenou cibulkou a sezamovými semínky.