Po Vánocích není od věci trošku stravu zase odlehčit. Je ten správný čas začít jíst zdravě, shodit pár kil a nadopovat tělo potřebnými vitamíny. Co zkusit k večeři teplý mrkvový salát s cizrnou?
Teplý mrkvový salát s cizrnou si zamilujete. Jde o recept plný čerstvé zeleniny. Vybrané koření tomu navíc dodá ten pravý šmrnc.
Ingredience
K přípravě budeme potřebovat:
- 1 vetší mrkev
- malá cibule
- stroužek česneku
- 1 žampion
- 1/2 šálku vařené cizrny
- kousek čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky kurkumy
- hrst čerstvé rukoly
V případě, že máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat také chilli papričku.
Postup přípravy
Mrkev oloupeme a škrabkou z ní připravíme dlouhé nudle. Takto mrkev oškrábeme ze všech stran. Střed, který už nepůjde zpracovat na nudličky můžeme buď dokrájet nožem na plátky nebo jednoduše sníst. Cibuli nakrájíme na měsíčky, žampiony na větší plátky a česnek posekáme nahrubo.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej nebo ghí a společně orestujeme mrkev, cibuli a žampiony. Když začne být mrkev měkká a žampiony orestované, přidáme koření, česnek, cizrnu a na drobno nakrájený zázvor. Podlijeme malým množstvím vody a ještě společně restujeme cca 5 minut. Pánev stáhneme z plotýnky a do ještě teplého salátu vmícháme rukolu, která nám teplem lehce zvadne.
Salát podáváme ještě teplý, vynikající je zakápnutý chilli olivovým olejem.
A co připravit dále? Tady jsou další vyzkoušené a zdravé recepty z cizrny.