Není to asi nikterak přehnaně objevný recept. Je to zkrátka nejoblíbenější křehké máslové těsto plné hedvábně krémové náplně, která je připravená smícháním citronového krému ovoněného rozmarýnem s mascarpone.
Navrch už jen pořádný kopec nadýchané šlehačky, hrst křupavých pusinek a tolik čerstvého ovoce, kolik se tam jen vejde. Tenhle recept možná není objevný, ale už při první lžičce zapomenete na starosti a trápení i okolní svět a čas se na chvíli naprosto zastaví. Tak moc jsou dobré.
TIP: Skvělou alternativou s ovocem je jahodový cheesecake a jako poleva se dá využít, jak na cheesecake, tak na tartaletky, slaný karamel.
Letní tartaletky – recept
Ingredience na letní tartaletky (na 4 tartaletky o průměru 12 cm)
Sladké máslové těsto Pâte Sucrée:
- 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
- 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko)
- 30 g mandlové mouly nebo jemně mletých mandlí
- 1 špetka soli
- 1/4 vanilkového lusku
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko)
Pusinky:
- 2 bílky
- 125 g krupicového cukru
Citronový krém Lemon curd s tymiánem:
- 4 žloutky
- 70 g krupicového cukru
- 70 ml citronové šťávy
- jemně strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 70 g másla
- 2-3 snítky tymiánu nebo citronového tymiánu (lze vynechat)
Krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g citronového krému Lemon curd s rozmarýnem
- moučkový cukr podle chuti
Na dokončení:
- 500 ml smetany ke šlehání (33-40% tuku)
- jahody, maliny, borůvky (kanadské či české), třešně, ostružiny, rybíz, angrešt, klínky meruněk (zkrátka cokoli máte rádi a máte to po ruce)
- jedlé kvítky na ozdobu (heřmánek, sedmikrásky)
Postup na letní tartaletky
- Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta.
- Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli.
- Těsto rozdělte na poloviny, zabalte je do fólie. Jednu uložte do mrazáku na příště (nezapomeňte si někam poznačit, o jaké těsto se jedná a kdy jste ho připravili) a druhou polovinu nechte alespoň 4 hodiny chladit v lednici.
- Připravte pusinky. Troubu předehřejte na 100 °C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení. Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou.
- Když se cukr v bílcích zcela rozpustí, sejměte místu z vodní lázně a došlehejte sníh pomocí robotu.
- Šlehejte na střední výkon asi 6-8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky.
- V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte sáček se zdobícím nástavcem a na pečící papír stříkejte špičky sněhu.
- Nechte takto připravené pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout. Pusinek bude daleko víc, než budete potřebovat.
- Z menšího množství se ale nepřipravují dobře, proto je lepší jich udělat více a ze zbytku připravit třeba dokonalý pohár Eton mess!
- Připravte citronový krém Lemon curd s tymiánem. Všechny ingredience (žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru, máslo i větvičky tymiánu) vložte do rendlíku a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí (můžete zahřívat i nad vodní parou).
- Vyjměte tymiánové větvičky a nechte krém vychladnout. Po vychladnutí krásně ztuhne. Uložte do lednice.
- Připravte korpusy. Vychlazené těsto propracujte (pokud je moc tvrdé, chvilku počkejte) a vyválejte na plát o tloušťce 4 mm. Rozváleným těstem vyložte 4 tartaletkové formičky o průměru 12 cm.
- Urovnejte, vtlačte do všech prohlubní a přesahující okraje odkrojte nožem. Dno propíchejte vidličkou a takto připravené korpusy uložte na 30 minut do lednice.
- Mezitím zahřejte troubu na 180 °C. Korpusy vyložte papírem na pečení a zatěžkejte keramickými kuličkami na pečení nebo obyčejnými suchými fazolemi nebo cizrnou, aby se během pečení nevyboulily.
- Zatížené pečte 15 minut. Pak zátěž odstraňte a pečte dozlatova, bude to trvat už jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.
- Připravte náplň – mascarpone vyšlehejte s citronovým krémem dohladka a vzniklou náplň rozdělte mezi upečené korpusy. Pokud nechcete tartaletky ihned servírovat, uložte je do lednice. Pár hodin odležení jim dokonce prospěje.
- Šlehačku vyšlehejte dotuha, navršte ji na tartaletky a ozdobte podle fantazie letním ovocem, pusinkami a jedlými kvítky.
Poznámky
Tyto tartaletky můžete péct celé léto (koneckonců máte v mrazáku těsto) a pokaždé použít jinou náplň a jiné ovoce. Citronový krém nemusíte ochucovat bylinkami nebo můžete zvolit jiné (rozmarýn, mátu, levanduli) či ho zaměnit za mučenkový krém passion fruit curd nebo pomerančový krém orange curd.