Pokud si teď lámete hlavu tím, co je proboha tamarind a jak jsem k němu přišla, já vám hned celou tu historii povím. Tamarind je exotický plod velmi podezřelého vzhledu a zvláštní sladko-kyselé chuti. Když sloupnete tvrdou slupku a vyvléknete z plodu vlákna, dostanete se k semenům obaleným mazlavou hnědou dužinou. Je to právě ona, která se konzumuje. Fanouškům asijské kuchyně netřeba nic vysvětlovat, tamarind či tamarindová pasta jsou na Dálném východě běžnými surovinami.
Že nějaký tamarind existuje, vím už velmi dlouho dobu, ale nikdy jsem ho neochutnala. A jak jsem se k němu tedy dostala? Je to už dva nebo tři týdny, kdy jsme s milým oba dva lehli s pořádnou angínou (nedodrželi jsem tedy náš veřejně propíraný a přísně dodržovaný harmonogram pravidelného střídání nemocí).
I leželi jsme jako mrtvoly a měli hlad. Ba co víc, kočky měly hlad. Zatímco my bychom asi přežili i na těstovinách zakápnutých olejem, ony by raději sežraly nás, než pozřít suché nudle. Mňaau! (ale krást nám tuňáka z talíře, slaninu z pusy a párek z chleba, to už je jiný příběh).
Rozhodli jsme se tedy sáhnout po zoufalém řešení a objednat dovážku potravin do domu. Tesco už nemělo volné časy a tak jsme skončili u Rohlíku (dost super mimochodem). Mátožně jsem objednala vše potřebné a uvědomila si, že mám zoufalou chuť na mango. Mango bylo samozřejmě jako na potvoru vyprodané. Zoufalství mi ovšem vydrželo asi tak necelé 2 vteřiny, neb jsem zjistila, že mají fíky Konec světa zažehnán a čert vem mango.
No a hle, vedle fíků se na mě smál tamarind. Upřeně jsem na něj zírala a váhala, zda koupit nebo nekoupit, dokud si toho milý nevšiml. A moc dobře zná mou zálibu ve zkoušení nejrůznějšího obskurního ovoce. „Co to je?“ „Tamarind…“ „Kup si ho!“ „Ale stojí přes 60 Kč, to je za 1 kus ovoce fakt nářez.“ „Chceš ho? Měla jsi ho někdy? Tak si ho kup, zasloužíš si ho a bude mít dušička klid! A já budu mít taky klid“ „Hmmm, tak jo. Vrtalo by mi to hlavou.“
A tak jsem přihodila do košíku 1 tamarind a objednávku odeslala. Jaké bylo naše překvapení, když nám místo 1 tamarindu přivezli 1 balení tamarindu vážící bezmála půl kilogramu. Poučení pro příště – neobjednávejte nic s horečkou, kdy vás nějaká malá písmenka upřesňující váš výběr vůbec nezajímají.
No jenže co teď? Co s půl kilem tamarindu? Který můj milý muž ochutnal a s zkřiveným obličejem vyplivnul? Mimochodem mně fakt chutná, ale je prostě kyselej, takže asi musíte ochutnat a udělat si obrázek sami.
Dort. Co jiného než dort! A rovnou pro Kavárnu Kočičí, protože jsem rozený riskér a když už tamarindový dort otestovat, tak na lidech. Podstrčila jsem mužovi kousek odkrojeného korpusu s krémem pod nos hned mezi dveřmi a oblizoval se až za ušima! Vy budete taky – ať už se na něj zastavíte u kočiček nebo ho upečete doma!
Tamarindový dort s pomerančovým krémem ovoněným vodou z pomerančových květů
Ingredience:
- 200 g tamarindové dužiny
- 200 g krupicového cukru
- 2 středně velká vejce (velikost M)
- 150 ml rostlinného oleje
- 150 ml vody
- 300 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Krém:
- 300 ml pomerančové šťávy (ze 2 velkých pomerančů)
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku)
- 125 g másla
- 250 g krémového sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vody z pomerančových květů
- moučkový cukr na doslazení
Na ozdobu:
- nastrouhaná kůra ze 2 biopomerančů
- hobliny bílé čokolády
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou dortovou formu o průměru 24 – 26 cm vyložte papírem na pečení. Opět jako obvykle nezapomeňte pruhem papíru vyložit i boky formy.
Tamarindovou dužinu, krupicový cukr, vejce, olej a vodu dejte do mísy kuchyňského robotu a balónovou metlou šlehejte, dokud nebude směs krásně hladká a homogenní. Bude to trvat kolem 5 minut. Mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl si prosejte přes jemné síto. Po částech přisypávejte do mísy robotu sypkou směs a na nejnižší obrátky jí zapracujte do těsta.
Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte a dejte péct na 35 – 40 minut (z toho 25 minut pečte odkryté a zbytek času korpus přikryjte alobalem). Nechte zcela vychladnout ve formě a poté korpus opatrně vyjměte, v případě potřeby seřízněte povrch do roviny a jednou vodorovně prokrojte.
Pomeranče nejdříve důkladně omyjte horkou vodou (doporučuji důkladnost i u eko-bio plodů) a poté z nich ostrouhejte proužky kůry.
Poté pomeranče přepulte a důkladně z nich vymačkejte veškerou šťávu. Tu si nezapomeňte přecedit přes sítko, hrudky a cucky v krému rozhodně nechcete. Do rendlíku vlijte 2/3 pomerančové šťávy a přiveďte k varu. Ve zbylé 1/3 rozmíchejte škrobový prášek. Do vroucí pomerančové šťávy vsypte cukr a za stálého míchání nechte rozpustit.
Poté přilijte zbytek šťávy se škrobem, vytrvale míchejte a nechte škrob dobře provařit – alespoň 2 minuty. Odstavte z plotny a za občasného míchání nechte lehce zchladnout. Do teplého krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a nechte rozpustit. Poté nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice.
Vychlazený krém přendejte do mísy robotu a vyšlehejte dohladka. Poté zašlehejte krémový sýr a vodu z pomerančových květů. Smetanu ušlehejte do pevných špiček a poté jí opatrně vmíchejte do krému. Výsledný krém ochutnejte a případně doslaďte moučkovým cukrem.
Polovinou krému potřete spodní díl těsta, přiklopte druhým dílem a ten poté pomažte druhou polovinou. Nezapomeňte potřít i boky dortu! Dort ozdobte pomerančovou kůrou a hoblinami bílé čokolády.
Tady ještě tip na recept na dvoupatrový dort s malinovým krémem.