Naučte se správně a zdravě marinovat. Tvorba marinád se totiž při vaření často zanedbává. Ve skutečnosti však představují mnohem důležitější roli, než se může zdát.
Dodržením několika zásad získáte pravý gurmánský zážitek.
Příprava marinády: Experimentujte s chutěmi
Pro každé jídlo se pochopitelně hodí jiný druh marinády. Směs se skládá z oleje (tuku), koření a okyselující složky, které se dají libovolně kombinovat. Častou ingrediencí je česnek nebo cibule.
Výbornou chuť vytváří oregano a pepř, ke kterým se hodí například i kontrastující cukr. Jako okyselující složku používáme ocet a ovocnou šťávu, které však zkušení šéfkuchaři nahrazují také vínem. Na závěr ještě můžeme přidat různé omáčky na dochucování.
Na grilovanou zeleninu a sýry doporučujeme použít speciální asijskou marinádu. Její příprava je velmi jednoduchá a chuť neodolatelná. Stačí pouze čtyři ingredience – sojová omáčka, vinný ocet, čerstvý mletý zázvor a na zpestření sezamový olej.
Při marinování musíme však zároveň dbát na to, jaké vlastnosti mají ingredience, které dochucujeme. Tofu a žampiony mají výbornou schopnost vsáknout připravenou tekutinu, díky čemu její chuť nemusí být až tak výrazná.
Přehánět bychom to určitě neměli se solí – dobře zapasují spíše nasládlé ingredience. Vhodným příkladem je v tomto případě směs ze šťávy pomeranče, worcesterové omáčky, olivového oleje a mletého česneku.
Marinování: Namočit, zabalit a být trpělivý
Samotné marinády jídlům dodávají nejen charakteristickou chuť, ale také zachovávají jeho čerstvost a šťavnatost. Příprava je v podstatě velmi jednoduchá. Ingredience smícháme podle receptu v širší misce, do které naložíme jídlo a na několik hodin ji vložíme do chladničky.
Alternativním způsobem je také zabalení potravin do mikrotenového sáčku. Díky němu marináda jídlo lépe prostoupí. Aby bylo marinování ještě účinnější, v pytlíku by ideálně neměl zůstat žádný vzduch.
Velký pozor si však dávejte při dochucování. Pokud marinádu přesolíte nebo překořeníte, můžete tím pokazit chuť jídla. Před použitím tedy namíchanou směs raději vícekrát ochutnejte, a to i v případě, že jde o ověřený recept.
Jídla pak grilujeme či jiným způsobem tepelně upravujeme. Tofu a „sušší“ druhy zeleniny můžeme domarinovat i během přípravy. Pokud chcete zaujmout své přátele něčím výjimečným, jídlo potřete ještě jednou směsí marinády před podáváním.
Čeho se vyvarovat
Pro namíchání dokonalé marinády existuje ještě několik triků při skladování a použití. První podmínkou je, aby byla směs vždy čerstvě připravená.
Potraviny by zároveň v procesu marinování měly být dobře izolovány. Pokud na marinádu použijete misku, před umístěním do chladničky ji nezapomeňte vždy přikrýt.
Při marinování však rozhodně nepoužívejte hliníkové nádoby. Jejich povrch totiž v průběhu namáčení reaguje s kyselými složkami směsi, čímž jídlo nejen zbarví, ale může mu také dodat nepříjemnou „kovovou“ pachuť. Vhodnou volbou jsou plastové nebo skleněné misky.
Samozřejmě je třeba zároveň dodržovat proces namáčení alespoň po dobu několika hodin. Potravina jinak nestihne chuť bylinek dostatečně nasát, čímž ztrácí marinování svůj význam. V chladničce by jídlo mělo zůstat až do poslední chvíle před úpravou.
Po dokončení je naopak dobré nechat pokrm chvíli odležet, aby šťáva zůstala uvnitř. Požitek z připravené pochoutky je tak intenzivnější.
Dobrým příkladem využití chutné marinády jsou zdravé recepty s tradičním bílým tofu. Bílé tofu sice samo o sobě výraznější chuť nemá, o to lépe se však dokáže přizpůsobit chuti namíchané směsi.