Tento tahini dresink je univerzální a hodí se k široké škále salátových ingrediencí. Níže jsem uvedla několik těchto ingrediencí, které vám pomohou vytvořit si vlastní salát. Dresink tahini vše spojí dohromady.
Tento salátový dresink je určen spíše k pokapání salátů než jako omáčka k namáčení nebo na sendviče.
V tomto salátovém dresinku vynecháte česnek a ztracenou chuť nahradíte přidáním dijonské hořčice. Do zálivky ještě přidáte trochu olivového oleje, aby byla extra luxusní.
Zálivku snadno vyšleháte během chvilky a vydrží vám asi týden. Recept na tahini omáčku snadno připravíte i doma.
Doporučené saláty s tahini dresinkem
- Zelenina: kapusta, rukola, římský salát, jarní zelenina
- Rajčata
- Papriky
- Ředkvičky
- Fenykl
- Okurka
- Mrkev
- Zelí
- Dýně
- Červená nebo zelená cibule
- Čerstvé bylinky: bazalka, koriandr, pažitka, kopr, petrželka
- Fazole: cizrna, čočka
- Celozrnné obiloviny: quinoa, farro, pšeničné plody
- Ořechy a semínka: mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka
- Sýry: kozí sýr, feta
Ingredience
- ¼ šálku panenského olivového oleje
- ¼ šálku tahini
- 2 až 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky javorového sirupu nebo medu
- ½ lžičky jemné mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce ledově studené vody
Postup
- V odměrce nebo sklenici smíchejte olivový olej, tahini, 2 lžíce citronové šťávy, hořčici, javorový sirup, sůl a několik koleček černého pepře.
- Šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
- Přidejte studenou vodu a znovu prošlehejte. Dresink by měl být krémový.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy (pro zvýraznění) a pepře.
- Pokud je zálivka příliš hustá, aby se dala kapat, zašlehejte další studenou vodu, vždy po jedné lžíci.
- Podávejte.
- Tento dresink vydrží přikrytý v chladničce asi 1 týden. Časem může zhoustnout. Podle potřeby ho jednoduše zřeďte trochou studené vody.
Tipy
VEGANSKÉ: Místo medu použijte javorový sirup.
MŮŽETE ZMĚNIT: Do bylinkového dresinku tahini můžete vmíchat pár lžic nadrobno nasekaných čerstvých bylinek (kopr, bazalka, máta, koriandr nebo petržel).
Kupte si dobré tahini. Hodně se liší chutí a konzistencí.
Klíčová je ledová voda. Před přípravou dresinku naplňte sklenici vodou a ledem, aby byla voda velmi studená. Studená voda zajistí, že se směs emulguje, místo aby se roztekla a byla divná.
Také promění už tak krémovou směs v pozoruhodně krémový dresink. Člověk by si skoro myslel, že je v tomto dresinku majonéza, ale není tomu tak.
Hořkost a pikantnost tahini vyvážíte trochou sladidla a soli navíc. Trocha javorového sirupu nebo medu velmi přispěje k tomu, že tento salát bude chutnat vyváženě, komplexně a naprosto lahodně. Tento dresink také vyžaduje o něco více soli. Sůl pomáhá vyvážit hořkost a vyzdvihuje nejlepší vlastnosti tahini.