- příprava: 45 min
- doba vaření : 20 min
- náročnost: snadné
Ingredience
- 1 kg flank nebo skirt steaků, zbavených přebytečného tuku
- 1 Mojo (recept následuje)
- Olivový olej na potření grilu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 16 kukuřičných tortill
- Natrhaný římský nebo ledový salát na podávání
- Nasekaná bílá cibule, na podávání
- Strouhaný sýr na podávání
- 1/2 šálku Pico de Gallo (recept následuje)
- 2 limetky, nakrájené na klínky pro podávání
Ingredience pro Mojo
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 celé jalapeňo, drcené
- 1 velká hrst čerstvých koriandrových listů, jemně nasekaných
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 limetky, odšťavněné
- 1 pomeranč, odšťavněný
- 2 lžíce bílého octa
- 1/2 šálku olivového oleje
Ingredience pro Pico De Gallo
- 4 rajčata zralá jako víno, nakrájená na kousky
- 1/2 střední červené cibule, nakrájené
- 2 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na plátky
- 1 chilli paprička Serrano, mletá
- 1 hrst čerstvých koriandrových listů, nasekaných
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 limetka, odšťavněná
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup
- Položte flank steak do velké zapékací mísy a zalijte ho mojo. Pevně ho zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu nebo až na 8 hodin do chladničky, aby se chutě mohly do masa vsáknout. Steak však nemarinujte déle než 8 hodin, jinak se vlákna příliš rozpadnou a maso bude kašovité.
- Předehřejte venkovní gril nebo žebrovanou grilovací pánev na středně silném plameni. Rošt potřete trochou oleje, aby se maso nepřichytilo. Vytáhněte steak z mojo marinády a steak z obou stran osolte a opepřete. Steak grilujte (nebo opékejte) 7 až 10 minut z každé strany, jednou jej otočte, dokud nebude středně propečený. Steak vyjměte na prkénko a nechte ho 5 minut odpočívat, aby se šťáva usadila. Steak nakrájejte na tenké plátky po úhlopříčce.
- Tortilly zahřívejte 30 sekund z každé strany na suché pánvi nebo na grilu, dokud nejsou opečené a ohebné.
- Tacos připravíte tak, že na sebe naskládáte 2 teplé tortilly, doprostřed položíte asi 100 g hovězího masa a posypete je salátem, cibulí a sýrem. Na každé taco dejte lžíci salsy Pico de Gallo a ozdobte plátky limetky. Postup opakujte se zbývajícími tortillami.
Mojo – postup
- V hmoždíři nebo misce rozmačkejte česnek, jalapeňo, koriandr, sůl a pepř na pastu.
- Pastu vložte do skleněné nádoby nebo plastové nádoby.
- Přidejte limetkovou šťávu, pomerančovou šťávu, ocet a olej.
- Pořádně protřepejte, aby se vše spojilo.
- Použijte jako marinádu na kuřecí nebo hovězí maso nebo jako stolní koření.
Pico De Gallo – postup
- V míse smíchejte všechny ingredience dohromady. Důkladně promíchejte.
- Nechte 15 minut odstát, aby se chutě spojily.