Slané koláče jsou tak vděčné jídlo, člověk je může připravit na milion různých způsobů a vždy budou chutnat skvěle. Přidávat můžete cokoli, na co máte zrovna chuť a nebo zkrátka to, co už potřebujete zužitkovat ze zásob v lednici. A tak dnes vznikl recept na koláč z polenty. Jak jej připravit?
Příprava této skvělé kukuřičné kaše je totiž víc než snadná a dají se z ní vykouzlit opravdu zázraky. Těsto koláče zůstane i po upečení krásně měkké a vláčné, a když ucítíte vůni pomalu se roztékajícího sýru spolu s kapkou lanýžového oleje, nebudete už chtít nic jiného. Za vyzkoušení stojí také luxusní slaný dort z Francie.
Ingredience
Co si přichystáme?
- 150 g instantní polenty
- 250 g vývaru
- 1 lžíce ghí
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 lžička lanýžového oleje
- 150 g sýra (uzený, grana padano, polotvrdý aromatický)
- 1 malá cuketa
A samozřejmě také sůl a pepř.
Postup přípravy
Počet porcí: 3
Doba přípravy: 40 minut
Polentu připravíme velice snadno a rychle. Stačí ji nasypat do vroucího vývaru, přidat ghí a bylinky a jen krátce povařit. Podle potřeby můžeme polentu dosolit. Záleží na tom, jestli jste pro přípravu použili slaný vývar a především jaké sýry budete používat na posypání koláče.Nezapomínejte na to, že většinou bývají hodně slané. Proto já osobně polentu už moc nedosoluji.
Po chviličce varu vznikne hustá kaše, do které vmícháme lanýžový olej a zatím ji necháme pod pokličkou odpočívat a chladnout.
Mezitím co polenta chladne a houstne, nakrájíme si malou cuketu na tenká kolečka a sýry nastrouháme na hrubém struhadle. Vyložíme pekáček pečícím papírem a na dno rozetřeme polentovou kaši. Posypeme ji přibližně polovinou strouhaného sýra, poklademe plátky cukety a na závěr posypeme druhou polovinou.
Takto připravený koláč necháme péct v troubě předehřáté na 190 stupňů cca 30 minut. Každá trouba peče trošku jinak, ale hotový koláč poznáte tak, že se sýr na povrchu krásně rozteče a zezlátne.
TIP: V sezóně cuket stojí za vyzkoušení recept na cuketové placky. Lze je připravit na mnoho způsobů s dalšími druhy zeleniny, sýrem nebo i masem.