Kombinace dýně a karamelové pomazánky Lotus Biscoff jenaprosto boží (nebo ďábelská?). Jen trochu váhám s názvem, protože jsem přeci jenom použila trochu tvarohu, takže už to není plnokrevný cheesecake a může to být jeden z jednoduchých narozeninových dortů.
Podzimní dýňovo-karamelový sýrový dort
Ingredience:
- 150 g másla o pokojové teplotě
- 95 g krupicového cukru
- 30 g mandlové mouky
- 2 špetky soli
- 1/2 lžičky vanilkové pasty (nebo semínka vyškrábnutá z 1/4 vanilkového lusku)
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
Náplň:
- 400 g čerstvého sýra
- 300 g dýňového pyré
- 150 g měkkého tvarohu
- 150 g pomazánky Lotus Biscoff
- 100 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 50 g mouky
Na dokončení:
- 100 g pomazánky Lotus Biscoff
- 1/2 balíčku nadrcených sušenek Lotus Biscoff
Postup
Do mísy robotu nasypte máslo nakrájené na kostičky, krupicový cukr, přes síto prosetou mandlovou i hladkou mouku, sůl, vanilkovou pastu a vejce. Pomocí plochého nástavce a na nejnižší rychlost zpracovávejte, dokud těsto nezačne tvořit celistvou kouli. Tu rozdělte na poloviny, zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do lednice odpočinout. Na tento dort budete potřebovat pouze jednu polovinu. Druhou si po zchlazení uložte do mrazáku a použijte jindy.
Troubu rozehřejte na 140 °C. Formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení a nezapomeňte na boky. Papír na dně potřete tenkou vrstvou másla. Vychlazené těsto vyválejte do kruhu a přeneste do formy. Prsty ho pak umačkejte tak, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřeno. Pečte 12 minut. Poté korpus nechte vychladnout ve formě.
Troubu vyhřejte na 120 °C a na dno formy dejte nádobu s vodou. Do mísy robotu vložte čerstvý sýr, dýňové pyré, tvaroh, karamelovou pomazánku a cukr. Pomocí balonového nástavce dobře prošlehejte. Poté zašlehejte jedno po druhém všechny vejce a nakonec mouku (nezapomeňte ji prosít přes sítko).
Takto připravenou směs nalijte na předpečený korpus. Pečte přibližně 1 hodinu a 30 minut – hodně to záleží na vaší troubě. Hotový dort by měl být pevný na povrchu, ale ještě se při zaklepání trochu třást. Nechte dort dokonale vychladnout ve formě a poté ho dejte minimálně na 4 hodiny (klidně přes noc) do ledničky.
Nahřejte karamelovou pomazánku a ozdobte jí povrch dortu. Já použila cukrářský sáček, ale samozřejmě to není nutnost. Nakonec dort můžete posypat drcenými sušenkami.