Sýrové špízky. Řecký sýr halloumi má vynikající chuť a při grilování se neroztéká, je vhodný jako alternativa k masovým špízům. Jako hlavní chod pro vegetariány a jako chuťovka pro ostatní je nepřekonatelný. Doplňte ho třeba celozrnnou bagetkou se záparou a vločkami a máte postaráno o zdravou večeři.
Budete potřebovat:
- 150 g sýra halloumi
- 0,5 dcl olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- snítku rozmarýnu
- čerstvě mletý pepř
- 1 žlutou papriku
- 1 menší cuketu
- 2 červené cibule
- celozrnné bagetky se záparou a vločkami k podávání
Sýr halloumi nakrájejte na větší kostky. Smíchejte olej, citronovou šťávu, jemně nasekaný rozmarýn, pepř a sýr a nechte marinovat alespoň hodinu. Poté napíchejte střídavě s nakrájenou zeleninou na špízové jehly nebo špejle.
Zeleninu solit netřeba, sýr je slaný dost. Grilujte na dřevěném uhlí nebo na grilovací pánvi, dokud sýr nezezlátne a zelenina nezměkne. Podávejte pokapané dobrým olivovým olejem a s celozrnnou bagetkou se záparou a vločkami.