Tento klasický recept na sýrové fondue je vždy hitem a snadno se připravuje. Roztavte sýry Jalsberg, Emmenthaler a Gruyere s vínem a přidejte několik koření pro jemný nádech. Nezapomeňte na chléb a zeleninu k namáčení.
Ingredience
Na fondue:
- 230 g sýra švýcarského typu, jako je Jarlsberg nebo Emmenthaler, rozdrcený
- 230 g strouhaného sýra Gruyere
- 2 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu (pokud vaříte bezlepkově, použijte kukuřičný škrob)
- 1 stroužek česneku, rozpůlený napříč
- 1 šálek suchého bílého vína (například Sauvignon Blanc)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kirsch (třešňové brandy)
- 1/2 lžičky suché hořčice
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Pro podávání:
- šunka nakrájená na kostičky (pro vegetariánskou variantu vynechat)
- blanšírovaná brokolice
- blanšírovaná mrkev
- květák, blanšírovaný
- cherry rajčata
- zelená paprika, nakrájená na kousky
- jablka, oloupaná a nakrájená
- hrušky, oloupané a nakrájené
Postup
- Vložte strouhaný sýr a kukuřičný škrob do plastového sáčku se zipem.
- Uzavřete a protřepejte, aby se sýr obalil moukou nebo kukuřičným škrobem.
- Odstavte.
- Potřete vnitřek čtyřlitrového hrnce nakrájeným česnekem a poté jej vyhoďte.
- Do hrnce přidejte víno a citronovou šťávu a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Sýr pomalu po částech vmíchejte do vína.
- Neustále míchejte cik-cak, aby se sýr nesrazil a nezakulatil.
- Vařte, dokud není sýr roztavený a krémový.
- Nenechávejte ho vařit.
- Jakmile je směs hladká, vmíchejte kirsch, hořčici a muškátový oříšek.
- Sýr přendejte do hrnce na fondue a postavte na mírný plamen, aby se udržel v teple.
- Máte-li hrnec s tenkým dnem, postačí vám pravděpodobně zapálená svíčka. Pokud má hrnec silné dno, můžete použít malou hořlavinu Sterno.
- Kolem hrnce rozmístěte potraviny na namáčení
- K jídlu použijte vidličky na fondue nebo malé vidličky.
- Namočte je, aby se obalily sýrem, a snězte je.