Sýrová krupice je lahodná krémová příloha. Pokud jste sýrovou krupici ještě nikdy nejedli (a jste milovníky makaronů se sýrem), tento pokrm si naprosto zamilujete. Drcený čedar a máslo se vmíchají do hladké krémové krupice a vytvoří tu nejlepší přílohu. Podávejte spolu s grilovanými krevetami nebo s vepřovým masem.
Ingredience
- 1 litr vody nebo kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného
- 750 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce soli
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 125 g krupice (ne instantní)
- 150 g strouhaného ostrého sýra čedar
- 45 až 60 g másla
- Čerstvě mletý černý pepř
- 3 velká rozšlehaná vejce (nepovinné)
Postup
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu nebo vývar, mléko, sůl a kajenský pepř a přiveďte k varu.
- Pomalu zašlehejte krupici a snižte teplotu na mírný ohřev. Přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 30 minut.
- Vmíchejte sýr a máslo, dokud se rovnoměrně nerozpustí. Podle chuti dochuťte pepřem. Ihned podávejte.
Pro zapečené krupicové kaše:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Krupici nechte mírně vychladnout, vmíchejte 3 rozšlehaná vejce.
- Přendejte krupici do máslem vymazané hluboké zapékací misky, uhlaďte povrch gumovou stěrkou a pečte, dokud se nesrazí a lehce nezhnědne, asi 1 hodinu.
- Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.