Jednoduchý návod krok za krokem na přípravu klasického večeřového pokrmu. Starý oblíbený pokrm sýr Macaroni s velkým množstvím sýra a trochou hořčice.
Ingredience
- 700 ml plnotučného mléka
- 1 oloupaná a rozpůlená cibule
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 1 bobkový list
- 350 g makarónů
- 50 g másla a trochu navíc na vymazání
- 50 g hladké mouky
- 175 g zralého sýra čedar, nastrouhaného
- 1 lžička anglické hořčice
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 50 g hrubé bílé strouhanky
Recept je na 4 porce.
Postup
- V malém hrnci zahřejte mléko, cibuli, česnek a bobkový list téměř k varu.
- Odstavte z ohně, nechte přikryté 10 minut louhovat a poté sceďte.
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou měkké, ale stále trochu na skus (italsky se tomu říká al dente).
- To trvá asi 10 minut.
- Slijte je v cedníku, pak je slijte pod kohoutkem a promíchejte, aby se těstoviny neslepily.
- Udělejte jíšku (jíška je jednoduše mouka a tuk, které se společně vaří a používají se k zahušťování omáček).
- Troubu předehřejte na 190 °C a vymažte máslem nádobu o rozměrech 25 x 18 cm.
- Na středně velké pánvi rozpusťte máslo.
- Když se zpění, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu na mírném ohni.
- Do jíšky pomalu vmíchejte teplé infuzní mléko, dokud nebude hladká.
- Za častého míchání vařte 3-4 minuty, dokud omáčka nezhoustne a nezíská konzistenci povlaku (přejeďte po omáčce prstem na lžíci – měla by zanechat stopu).
- Odstavte pánev z ohně a přidejte čedar a hořčičný prášek.
- Okořeňte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Sýrovou omáčku promíchejte s makaróny, aby se dobře obalily, a pak je vyklopte do připravené misky.
- Povrch posypeme parmazánem a strouhankou a pečeme 15-20 minut dozlatova a do bublinek.
- Podávejte horké samotné nebo se zeleným salátem.