Když začnou zrát švestky a víno, tak je jasné, že přichází babí léto. Dopřejte si je v tomhle období co nejčastěji. Kromě toho, že je to chutná a šťavnatá svačinka, mají jako každé ovoce, které dozraje v sezoně u nás, blahodárný vliv na naše zdraví.
Švestky čistí organizmus a dokážou ho zbavit nadměrného množství tuku. Brání mu v ukládání, čímž se z nich stává účinný pomocník při hubnutí. Utiší pocit hladu a nepatří mezi v kalorických tabulkách kalorické bomby – ve 100 g mají jen 210 kJ.
Vyplaví z těla přebytečnou vodu, čistí střeva a pomáhají při zácpě. Celostní medicína doporučuje týdenní kůru, kdy se jí 200 g švestek denně při rozladění a sklonech k depresím. Švestky také zahánějí nervozitu a stres.
Pomáhají v boji s revmatismem a dnou, chrání srdce a cévy a snižují hladinu cholesterolu. A ohromně zdravé jsou i sušené – teď by měly zpozornět hlavně starší ženy – pravidelná konzumace sušených švestek je jedním z nejúčinnějších prostředků, jak zabránit řídnutí kostí.
Velmi oblíbená je kombinace švestek s mákem a nemusí to být zrovna sladký koláč. Zkuste si vyrobit v duchu trendů moderní výživy švestkovo-makové smoothie.
A důvody, proč jíst hroznové víno? To modré, barvou ne nepodobné švestkám, je plné antioxidantů a doporučuje se jako prevence srdečně-cévních onemocnění. Pomáhá při plicních chorobách a astmatu, čistí organizmus od solí a kyselin, zmírňuje kožní problémy a chudokrevnost.
Bílé, zelené a žluté odrůdy mají blahodárný vliv na žaludek, játra a ledviny. Dále mají příznivý vliv na křečové žíly a také na impotenci. Hroznové víno má silné antibakteriální vlastnosti a chrání před infekcemi.
Pomáhá také při léčbě žlučových a ledvinových kamenů. Z pecek se lisuje cenný olej, který má vysoký obsah vitamínu E. Bobulky hroznového vína jsou velmi variabilní a dají se konzumovat se sladkým i slaným – velice oblíbená je kombinace se sýrem.
Švestkový dezert s croissanty
Následuje recept na „bezpracný“ švestkový dezert s croissanty. Rozpůlené vypeckované švestky (přibližně 500 g) poklademe na dno zapékací formy, posypeme hnědým cukrem, přikryjeme alobalem a vložíme tak na 25 – 30 minut do trouby, rozehřáté na 180°C.
Mezitím podélně rozpůlíme máslové croissanty na poloviny (dle velikosti zapékací formy budeme potřebovat 4 – 6), dáme stranou a připravíme si krém. Na ten stačí prošlehat kelímek smetany ke šlehání, 3 vejce, 100 g cukru a přibližně 300 ml mléka.
Na rozpečené švestky položíme půlky croissantů (nebojte se je „trošku přitlačit“), posypeme strouhanou čokoládou a přelijeme krémem. Vrátíme do trouby a zapékáme dalších cca 20 minut. Krém by měl mít konzistenci pudinku.
Další zajímavá inspirace na chuťově výborný dezert je recept na kakaové pracny.