Kdo by nemiloval kombinaci švestek a máku, především švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem. Jasná volba. Nesmí samozřejmě chybět ani švestkový koláč. A jak si takové skvělé a nadýchané švestkové knedlíky z tvarohového těsta připravit?
Knedlíky jsou ze špaldové a pohankové mouky, slazené pouze troškou kokosového cukru. Tahle zdravější verze klasiky z bílé mouky je oblíbená a vždy mizí rychlostí blesku.
Pokud navíc knedlíčky při podávání posypete mletým mákem a přelijete trochou rozpuštěného ghí, budete v sedmém nebi.
TIP: Tvarohové těsto můžete využít také pro tvarohové knedlíky s borůvkami.
Příprava
- Doba přípravy: 30 minut
- Počet porcí: 3 – 4
Ingredience
- 100 g špaldové mouky
- 50 polohrubé pohankové mouky
- 250 g tvarohu v alobalu
- 1 vejce
- 1 lžíce kokosového cukru
- švestky
- mák
- kokosový cukr
- ghí k podávání
Postup
- Tvaroh nejdřív lehce a opatrně osušíme papírovou utěrkou, abychom se zbavili alespoň části přebytečné vody. Takto osušený tvaroh smícháme v míse s vejcem a lžící kokosového cukru.
- Přisypeme pohankovou a špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Pokud by se těsto stále lepilo, posypejte vál ještě troškou mouky.
- Vzniklé těsto by mělo být pružné, vláčné a nemělo by lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho zatím na chvíli odpočívat do lednice.
- Mezitím si vypeckujeme švestky, tak, aby zůstaly celé.
- Těsto vyndáme z lednice a vytvoříme z něj váleček. Z válečku postupně odkrajujeme malé špalíčky, ze kterých si v dlaních vytvoříme placičku, tak akorát velikou, aby do ní šla zabalit švestka.
- Velikost tedy záleží na tom, jakou jste zrovna měli úrodu.
- Těsto opatrně zabalíme okolo ovoce a vytvoříme krásný hladký knedlíček.
- Hotové knedlíčky vaříme cca 10 – 15 minut (podle velikosti) ve vroucí vodě.
- Podávejte posypané mletým mákem, troškou kokosového cukru a přelité rozpuštěným ghíčkem. Nebo si je dejte prostě tak, jak je máte nejraději, třeba se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem.