Zachutnaly vám na nedávných nákupech výtečné švédské masové kuličky? S naším snadným a rychlým receptem si je můžete připravit i doma. Výborně chutnají například s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami.
Příprava
- Příprava. 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience na kuličky
- Mleté hovězí (500 g)
- Mleté vepřové (500 g)
- Sekaná petrželka (1/4 hrnku)
- Směs koření na maso (1/2 lžičky)
- Mletý muškátový oříšek (1/2 lžičky)
- Nakrájená cibulka (3/4 hrnku)
- Sůl (2 lžičky)
- Pepř (1/2 lžičky)
- Česnek (4 nakrájené stroužky)
- Strouhanka (3/4 hrnku)
- Vejce (2 ks)
- Olivový olej (2 lžíce)
Ingredience na omáčku
- Máslo (1/2 hrnku)
- Mouka (1/2 hrnku)
- Hovězí vývar (4 hrnky)
- Sůl (1 lžička)
- Pepř (1/4 lžičky)
- Citronová šťáva (1 lžíce)
- Směs koření na maso (1/4 lžičky)
- Strouhaný muškátový oříšek (1/4 lžičky)
- Smetana (1 hrnek)
Postup
- Ve velké míse smíchejte hovězí, vepřové, petrželku, koření, muškátový oříšek, cibulku, sůl, pepř, česnek, strouhanku a vejce.
- Za pomoci lžíce vytvořte zhruba 35 kuliček.
- Ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte 1/2 kuliček, pečte zhruba 5 minut dohněda, vyjměte z pánve a osmahněte zbytek kuliček.
- Vypečený tuk z pánve přelijte do vhodné nádoby. Snižte plamen a na pánev vložte máslo. Jakmile začne máslo bublat, poprašte ho moukou a za stálého míchání smažte zhruba 1 minutu. Přilijte vývar.
- Míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu, koření a muškátový oříšek, prošlehejte a pomalu přilijte smetanu.
- Jakmile se omáčka začne vařit, přidejte masové kuličky. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne – zhruba 8-10 minut.