Bohatá a krémová švédská omáčka na masové kuličky je příjemným pokrmem, pokud se podává na předem uvařených masových kuličkách. Podle tohoto rychlého a snadného receptu připravíte velké množství omáčky na 300 g masových kuliček. Podávejte s vaječnými nudlemi nebo rýží.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek husté smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře nebo dle chuti
- 1/2 lžičky sušeného drceného rozmarýnu nebo dle chuti
- 300 g rozmražených vařených masových kuliček
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni rozšleháme vývar, smetanu, mouku, sójovou omáčku, pepř a rozmarýn dohladka. Za občasného míchání vaříme asi 10 minut do zhoustnutí.
- Vmícháme rozmražené masové kuličky a pokračujeme ve vaření dalších 5 minut, dokud nejsou kuličky prohřáté. Teploměr zapíchnutý do středu masových kuliček by měl ukazovat nejméně 70 °C.
- Před podáváním ochutnáme a dochutíme dle potřeby.
Tipy
- Jestliže vám omáčka zbyla, skladujte ji ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu 3-4 dní. Znovu ohřejte v hrnci nebo v mikrovlnné troubě.
- Tato omáčka se nedá bohužel dobře zamrazit. Hustá smetana má tendenci se časem oddělovat a může zničit konzistenci omáčky.