Ať už jedete na dovolenou autem z Plzně do Beskyd, nebo z Čáslavi do Chorvatska, cestou se nejspíš neobejdete bez přestávek na odpočinek a občerstvení. Existují sice tací, kteří jedou celou cestu v jednom zátahu, maximálně se zastavením na WC, ale o tomto hazardu náš článek pojednávat nebude.
Dovolená a odpočinek bývají někdy z časových nebo finančních důvodů zkracovány například na jeden týden. Nejen v takovém případě je dobré myslet na to, jak si alespoň částečně odpočinout už po cestě k prázdninovému cíli.
Ono totiž lze přijet k moři za rekordně krátký čas, ale za jakou cenu. Rekonvalescence po dlouhé cestě vám spolkne část dovolené. Řidič auta potřebuje ke svému nutričnímu komfortu na dlouhých cestách několik náležitostí:
Zamezení nejen hladu, ale i útlumu z přejedení
K tomu je třeba jíst často v malých porcích. Jídlo by nemělo být fádní, ale spíše chuťově pestré, šťavnaté a osvěžující. Hodí se ovoce i zelenina (ne však příliš, zvláště nejsou-li v jídelníčku řidiče běžné).
Ideální jsou malé zapečené nebo i nezapečené sendviče s různými náplněmi. Receptů najdete na našem blogu mnoho.
Zachovat v autě alespoň relativní pořádek a obyvatelnost
Výše uvedené sendviče nepatří k příliš drobivým svačinám. Pokud máte v oblibě drobivější druhy pečiva, zabalte je s náplní do elastické fólie. Po chvíli pečivo zvlhne, čímž sice přijde o křupavost, ale přestane se drolit.
Ovoce a zeleninu před cestou připravte do vychlazených uzavíratelných krabiček. Tak si je budete moct rovnou vkládat do úst bez nutnosti ukusování a nebezpečí potřísnění oděvu a sedadel rajčaty, melouny atd.
Zachovat maximální bdělost a bystrost smyslů
Řízek v chlebu s kyselou okurkou je českým cestovním evergreenem. Ale asi tušíte, že nepatří zrovna mezi favority ve schopnosti osvěžit mysl. Trochu vhodnější bude vyměnit běžný chléb za vícezrnný a řízek za rostbíf a čerstvou zeleninu.
A nepřehnat to s množstvím. To ostatně platí u všech druhů svačin. Jakmile je trávicí trakt naplněn jídlem, zejména tučnějším, přesouvá se velká část krve k trávicím orgánům.
Krev pak může scházet v mozku, což se projeví ospalostí a únavou. Lehké jídlo s menšími nároky na trávení tento následek mít nebude.
Co s kávou?
Samostatnou kapitolou je káva. Kofein má u většiny lidí povzbudivé účinky, protože se v nervové soustavě váže na receptory, které by jinak umožnily vnímat únavu. Také podporuje vyplavování adrenalinu a dalších hormonů, takže se únava neprojeví.
Potřeba odpočinku je tak potlačena, ale to neznamená, že zmizela. Pouze ji po dobu působení kofeinu nevnímáme. Na nějaký čas lze kávu a kofein využít, ovšem s vědomím, že není náhradou za odpočinek.
Připomeňme také, že káva zvyšuje dráždivost močového měchýře a u mnoha lidí i peristaltiku tlustého střeva. Tím pádem budete stejně muset mnohem dříve zastavit kvůli toaletám.
Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece.
Jak zabránit břišnímu diskomfortu
Doporučuji vynechat nadýmavé druhy zeleniny, jako je hrášek, kapusta, zelí, květák, kedlubny nebo i další, dle individuální snášenlivosti. Při dlouhodobém sezení vadí pohybu střevních kliček jak poloha vsedě se „zmáčknutým břichem“, tak tělesný klid.
I nenadýmavé jídlo se tak bude trávit déle a u někoho může způsobit pocit plnosti. Komplikovat to ještě potravinami, o kterých víme, že po nich nemáme „v bříšku jako v pokojíčku“, je zbytečné.
Pečivo volíme raději vícezrnné než celozrnné, protože větší množství vlákniny také nemusí být bez pohybu dobře tráveno.