Tyto sušenky nejsou jako klasické, ale spíš jako kříženec sušenky a dortu. Mají tu nejjemnější, v ústech se rozplývající strukturu a lahodně sladkou růžovou polevu.
Ingredience
- 270 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla pokojové teploty
- 200 g krystalového cukru
- 1 vejce pokojové teploty
- 60 g zakysané smetany pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu (volitelně)
Na máslový krém:
- 100 g másla pokojové teploty
- 240 g moučkového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 30 ml mléka, plus další, pokud je potřeba
- Červené potravinářské barvivo (volitelné)
- Cukrářské posypky (volitelné)
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a kukuřičný škrob a dejte stranou.
- Máslo a cukr ušlehejte do nadýchané pěny, poté vmíchejte vejce, vanilku a případně mandlový extrakt. Přidejte zakysanou smetanu a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte suchou směs k mokré a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Pomocí stěrky seškrábněte mísu. Z těsta vytvarujte placku, kterou přikryjte igelitem a dejte na hodinu do chladu.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte asi na 1 cm placku a pomocí kruhového vykrajovátka o průměru 5 cm vykrájejte sušenky, zbytky znovu rozválejte a vykrájejte zbývající sušenky.
- Přeneste sušenky na pergamenem vyložené plechy a pečte při 190 °C 8-9 minut nebo dokud se sušenky na spodním okraji nezbarví. Odložte stranou, aby zcela vychladly.
- Zatímco se sušenky pečou, utřete máslo do pěny, vmíchejte moučkový cukr a vanilku. Za stálého míchání na nízkém stupni přilévejte mléko, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte do hladka.
- Pokud používáte potravinářské barvivo, přimíchávejte po kapkách, dokud nedosáhnete požadované barvy.
- Na sušenky naneste tenkou vrstvu máslového krému a posypte je sypáním.