S několika tipy jsou fazole opravdu tak snadné a existují doslova stovky způsobů, jak je můžete použít. Jejich konzistenci nelze překonat a to, co nespotřebujete, můžete vždy zmrazit.
Příprava
- Vaření: 45 až 180 minut (dle typu fazolí)
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 450 g sušených fazolí, například cizrny, severní fazole, cannellini, tmavé fazole nebo černé fazole
- voda
- 4 lžičky soli, rozdělené na části
Postup
- Vytáhněte a vyhoďte všechny malé pecky nebo pomačkané či polámané fazole.
- Fazole vložte do mísy. Zakryjte je 2 až 3 palci vody.
- Přikryjte je a nechte stát na kuchyňské lince, dokud je nebudete chtít následující den uvařit.
- Vodu slijte a fazole propláchněte.
- Fazole vložte do velkého hrnce na středně vysokou teplotu a zalijte je vodou do výšky asi 3 cm nad fazole.
- Přiveďte fazole k varu a poté teplotu snižte na mírný var. Hrnec nechte odkrytý a vařte.
- Asi po 40 minutách fazole zkontrolujte a ochutnejte.
- Pokud jsou pevné, ale měkké, přidejte 4 lžičky soli. Jemně promíchejte.
- Pokračujte ve vaření, dokud nejsou fazole krémové, avšak neporušené, tedy dalších asi 20 až 50 minut.
- Celková doba vaření se bude lišit v závislosti na typu fazolí a na tom, zda jste je namočili, či nikoli.
- Při okamžitém podávání slijte fazole přes jemné síto a vložte je do mísy.
- Podle potřeby je dochuťte a podávejte.
- Pokud fazole skladujete, nechte je v tekutině zcela vychladnout a poté je skladujte ve vývaru v lednici až 4 dny nebo je zmrazte až na 3 měsíce.