Během teplých dní se najde jen málokdo s chutí na smažené, pečené nebo jiné druhy těžkých jídel. Studená zeleninová polévka je chuťově vynikající a pro vyšší obsah vitamínů a vlákniny i výživnější.
K přípravě stačí čerstvé ingredience, mixér na smoothie a pár misek. Vše je hotovo za 15 minut.
Ingredience
- 200 g čerstvé brokolice (jen růžičky)
- 125 g cukety
- 1 středně velká mrkev
- 1 – 2 ks jarních cibulek
- 50 g sladkého hrášku
- 100 g čerstvého špenátu
- cca 1 cm nastrouhaného zázvoru
- 1 mírně pálivá chilli paprička
- 75 g kešu nebo bal. tofu natural (pokud použijete kešu, polévka bude krémovější)
- 1 ČL olivového oleje
- mleté nové koření
- 1 ČL zeleninového bujónu (přidávejte podle chuti)
- 1 1/2 šálku studené vody
- 4 PL kokosového mléka
- pár listů čerstvé bazalky
Postup
- Zeleninu umyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru
- Přidáme všechny ostatní ingredience, mixujeme cca 3 minuty a zeleninová polévka je hotová
- Rozdělíme do misek a podávame s čerstvě upečeným pečivem
Zdravotní účinky čerstvého špenátu
- udržuje oči a kosti zdravé
- pomáhá při trávení a zácpě
- vyplavuje toxiny z tlustého střeva
- jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou
Zdravotní účinky chilli papriček
- mají protizápalový účinek
- pomáhají při hubnutí
- bojují proti bolesti
V receptu je použita i čerstvá bazalka, která kromě jiného odbourává tuky, čistí močové cesty a zlepšuje metabolizmus.