Štědrovečerní menu bez masa

Veganské

Podle tradice ten, kdo vydrží na Štědrý den držet půst až do slavnostní večeře, uvidí zlaté prasátko. Také štědrovečerní menu však lze při troše snahy připravit bez masa.

Chody večeře lze upravit libovolně podle chuti – ať už jde o polévku, salát nebo hlavní chod. Správnými ingrediencemi se udrží organismus zdravý a zároveň se posílí imunita.

Užitečné tipy ještě před přípravou

Pokud chcete zažít zdravé Vánoce, pomoci si můžete již způsobem přípravy jednotlivých chodů. Stačí, když u smažených jídel vyměníte pánev za plech, a jídla si připravíte v troubě. Místo klasického oleje použijte olivový, kterým potřete plech (případně pečící papír) a vrchní část jídla.

Pokud si chcete udržet štíhlou linii i během svátků, vyzkoušejte jídla připravovaná z tofu. Můžete ho použít ve sladkých i slaných jídlech jako hlavní ingredienci, nebo jako základ do těsta. Díky vláčné konzistenci je snadno tvarovatelné a navíc se přizpůsobí chuti celého jídla.

 Vícero polévek, ale jenom jedna vyhrává

„Startérem“ štědrovečerní večeře bývá kyselá nebo krémová polévka. Hospodyňky často volí mezi hrachovou, houbovou anebo čočkovou. V některých rodinách bývá také zvykem podávat několik druhů polévek najednou.

Slovenskou specialitou je zelňačka – kapustnica. Pokud ji chcete připravit zdravěji, místo klobásy použijte uzené tofu, které nakrájíte na kostky a krátce na oleji osmahnete. Mimo to je postup přípravy v podstatě stejný.

Kysané zelí vařte pod pokličkou se sušenými houbami a bramborami přibližně půl hodiny, dokud zelí nezměkne. Na závěr přidejte jíšku, tofu, libovolné koření a celou směs promíchejte. Hotovou kapustnici po chvíli odstavte a můžete podávat.

Ryba a salát trochu jinak

Největší dilema vegetariánů a všech, kteří chtějí ve večeři vynechat maso, je poslední chod. Zdravou alternativou je například celer nebo žampiony obalené v řase a trojobalu. Zajímavé je i grilované tofu v marinádě.

K tomu je již téměř povinnou přílohou bramborový salát. V něm můžete kupovanou majonézu nahradit po domácku vyrobenou sojanézou nebo si celý recept upravit podle sebe.

Inspirovat se můžete například vánočním salátem s uzeným tofu. Tímto receptem efektivně omezíte tuky a jídlo zásobíte mnoha vitamíny a bílkovinami. Výhodou je také rychlá příprava.

Kategorie:

Veganské

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang