Steak se marinuje 45 minut v lednici, poté se rychle opeče na litinové pánvi a dopeče v troubě. V tomto receptu používáme hovězí svíčkovou ale použít můžete i hovězí Rib Eye steak.
Příprava
- Příprava: 1 hodina 10 minut
- Vaření: 13 minut
- Celkem: 1 hodina 23 minut
- Počet porcí: 2 steaky
Ingredience
- 2 steaky z hovězí svíčkové
- 2 šálky pomerančové šťávy
- 1 šálek jablečného octa
- ½ šálku worcestrové omáčky
- 1 a ½ lžíce steakového koření
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžičky olivového oleje
- mořská sůl podle chuti
Postup
- Steaky položte vedle sebe do velké zapékací misky. Přidejte pomerančovou šťávu, jablečný ocet a worcestrovou omáčku. Marinujte nezakryté v chladničce po dobu 45 minut.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vyjměte zapékací misku z chladničky. Přikryjte steaky plastovou fólií a nechte je alespoň 15 minut ohřát na pokojovou teplotu.
- Položte steaky na čistou pracovní plochu a bohatě je potřete steakovým kořením a černým pepřem.
- Na litinové pánvi rozehřejte na vysokém plameni olivový olej.
- Steaky na rozpálené pánvi opékejte 2 a půl minuty, dokud zespodu lehce nezhnědnou. Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany a nezčervenají uprostřed, asi další 2 minuty.
- Přeneste pánev se steaky do trouby.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou steaky pevné a uprostřed červenorůžové až lehce růžové, 8 až 10 minut. Teploměr pro okamžité měření teploty vložený do středu by měl ukazovat 54 °C až 60 °C.
- Vyjměte steaky z trouby; osolte je. Podávejte po 5 minutách po vyndání z trouby.