Nejlepší recept na steak s houbovou omáčkou

Hlavní jídlaHoubyHovězí masoMasoOmáčkySmetanová omáčka
steak-s-houbovou-omackou-recept

Steak s houbovou omáčkou podle našeho receptu není vůbec těžký na přípravu, a jeho vaření vám nezabere dlouhou dobu. Navíc se jedná o lahodné jídlo, které si okamžitě zamilujete. Pokud máte doma jen ořez z hovězího masa, můžete si připravit hovězí nudličky na žampionech.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience na steak

  • 1/2 cibule
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 1/2 lžičky worcesterové omáčky
  • 3 lžičky dijonské hořčice

Ingredience na omáčku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 150 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 3 polévkové lžíce (35 g) hladké mouky
  • 2 šálky (500 ml) hovězího vývaru/bujónu
  • 1 šálek (250 ml) vody
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Do mísy dejte strouhanku. Na strouhanku nastrouhejte cibuli na struhadle. Promíchejte prsty a nechte několik minut nasáknout.
  2. Do velké mísy přidejte zbývající ingredience na steak. Rukama míchejte, dokud se nespojí. Několik minut dobře míchejte, dokud směs nebude trochu „pastovitá“, což zajistí, že vaše placičky budou dobře držet pohromadě.
  3. Rozdělte je na 5 dílů a pevně z nich vyklepejte oválné placičky o tloušťce asi 3 cm.
  4. Na pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni. Přidejte steaky a opékejte je z první strany 1 minutu nebo dokud nezhnědnou, poté je otočte a opečte i z druhé strany (uvnitř budou ještě syrové). Vyjměte je na talíř.
  5. Pokud je pánev suchá, přidejte ještě trochu oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte 2 minuty, dokud cibule trochu nezprůsvitní.
  6. Do pánve přidejte houby a vařte 2-3 minuty, dokud nezezlátnou.
  7. Snižte teplotu na střední. Přidejte máslo. Po rozpuštění přidejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund.
  8. Postupně přidávejte hovězí vývar a míchejte. Jakmile se z většiny uvolní hrudky, zašlehejte zbývající ingredience na omáčku.
  9. Přidejte steaky spolu se šťávou na talíř. Vařte 5 až 7 minut nebo dokud omáčka nezhoustne, občas kolem steaků promíchejte. Pokud omáčka houstne příliš rychle, přidejte více vody.
  10. Steaky vyjměte na talíř. Omáčku ochutnejte a podle chuti ji osolte a opepřete.
  11. Steaky podávejte přelité houbovou omáčkou – ideální je na bramborové kaši. V případě potřeby posypte trochou petrželky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang