Steak s houbovou omáčkou podle našeho receptu není vůbec těžký na přípravu, a jeho vaření vám nezabere dlouhou dobu. Navíc se jedná o lahodné jídlo, které si okamžitě zamilujete. Pokud máte doma jen ořez z hovězího masa, můžete si připravit hovězí nudličky na žampionech.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
Ingredience na steak
- 1/2 cibule
- 1/2 šálku strouhanky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 vejce
- 2 lžíce kečupu
- 1 kostka hovězího bujónu
- 1/2 lžičky worcesterové omáčky
- 3 lžičky dijonské hořčice
Ingredience na omáčku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 cibule, nakrájené nadrobno
- 150 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce nesoleného másla
- 3 polévkové lžíce (35 g) hladké mouky
- 2 šálky (500 ml) hovězího vývaru/bujónu
- 1 šálek (250 ml) vody
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- Sůl a pepř
Postup
- Do mísy dejte strouhanku. Na strouhanku nastrouhejte cibuli na struhadle. Promíchejte prsty a nechte několik minut nasáknout.
- Do velké mísy přidejte zbývající ingredience na steak. Rukama míchejte, dokud se nespojí. Několik minut dobře míchejte, dokud směs nebude trochu „pastovitá“, což zajistí, že vaše placičky budou dobře držet pohromadě.
- Rozdělte je na 5 dílů a pevně z nich vyklepejte oválné placičky o tloušťce asi 3 cm.
- Na pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni. Přidejte steaky a opékejte je z první strany 1 minutu nebo dokud nezhnědnou, poté je otočte a opečte i z druhé strany (uvnitř budou ještě syrové). Vyjměte je na talíř.
- Pokud je pánev suchá, přidejte ještě trochu oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte 2 minuty, dokud cibule trochu nezprůsvitní.
- Do pánve přidejte houby a vařte 2-3 minuty, dokud nezezlátnou.
- Snižte teplotu na střední. Přidejte máslo. Po rozpuštění přidejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund.
- Postupně přidávejte hovězí vývar a míchejte. Jakmile se z většiny uvolní hrudky, zašlehejte zbývající ingredience na omáčku.
- Přidejte steaky spolu se šťávou na talíř. Vařte 5 až 7 minut nebo dokud omáčka nezhoustne, občas kolem steaků promíchejte. Pokud omáčka houstne příliš rychle, přidejte více vody.
- Steaky vyjměte na talíř. Omáčku ochutnejte a podle chuti ji osolte a opepřete.
- Steaky podávejte přelité houbovou omáčkou – ideální je na bramborové kaši. V případě potřeby posypte trochou petrželky.