Pro dokonalý steak nemusíte chodit do drahých restauracích. Podle našeho receptu si připravíte perfektní steak doma na sporáku v pouhých třech krocích.
Ingredience
- 2 steaky rib eye
- 1 lžička soli
- 3 lžíce nesoleného másla
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
Postup
- Steaky vyjměte z chladničky asi 30 minut až 1 hodinu před přípravou. Položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou a osušte je dalšími papírovými utěrkami. Připravte si ostatní přísady.
- Protože příprava steaků proběhne rychle a téměř bez použití rukou, ujistěte se, že máte po ruce zbytek ingrediencí, stejně jako teploměr se sondou a čistý talíř na odpočinek steaků. Těsně před pečením steaky vydatně osolte a nezapomeňte je potřít i po stranách.
- Na vysoký stupeň zahřívejte velkou litinovou pánev, dokud se z ní nezačne mírně kouřit. Opatrně vložte steaky na rozpálenou pánev a opékejte je z první strany, dokud se nevytvoří dostatečná kůrčička, aby se steaky již nepřichytávaly k pánvi, přibližně 1 minutu. Obraťte je a 1 minutu je opékejte z druhé strany. Pokračujte v pečení a obracení celkem 4 minuty.
- Opatrně přidejte na pánev máslo, česnek a bylinky. Steaky ještě jednou otočte. Nakloňte pánev tak, aby se máslo shromáždilo na jedné straně, a pomocí velké lžíce steaky polijte máslem. Znovu je otočte a postup opakujte.
- Po 6 minutách pečení začněte kontrolovat vnitřní teplotu steaků, abyste zjistili, jakou propečenost preferujete. Středně propečený steak se pohybuje mezi 60 a 65 °C. Přendejte steaky na talíř a nechte je 5 minut odpočívat.