Tento recept vyplní chutě každému, kdo má rád něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový.

Příprava je jednoduchá a rychlá, ale doporučuji jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý. Pokud máte rádi méně sladké dezerty, uberte třtinový cukr, klidně o 50 – 100 g.

Ingredience (průměr dortové formy 26 cm)

Korpus:

  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
  • 200 g namletých mandlí
  • 100 g kukuřičné mouky na přípravu polenty/hrubá polenta (ne instantní)
  • kůra ze 2 pomerančů
  • vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
  • 1 kávová lžička bezlepového kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 160 stupňů.
  2. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
  3. Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu.
  4. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
  5. Formu vyložte pečícím papírem, vlijte do ni těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.
  6. Po upečení nechte vychladnout.

Sirup

  • vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
  • 120 g třtinového cukru

Postup

  1. Cukr vysypte na pánev a zalijte jej pomerančovou šťávou.
  2. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut, Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
  3. Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečící papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).
  4. Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.

Krém

  • 200 g zakysané smetany
  • nasekané pistácie

Postup

  1. Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.
  2. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte jej vychlazený, aby byl správně osvěžující.)

TIP: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang