Tento recept na dresink ke krocanovi je staromódní klasika. Lze ji připravit podle návodu v zapékací misce nebo ji použít jako nádivku a uvařit uvnitř krocana.
Ingredience
- 30 plátků bílého chleba, lehce opečených
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru, jemně nasekané
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 2 lžíce vody nebo podle potřeby (nepovinné)
- 2 lžičky utřené šalvěje
- 1 lžička česnekového prášku
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Recept je na 24 porcí.
Postup
- Plátky toastového chleba rozložte na plechy a nechte je při pokojové teplotě odležet, dokud neztuhnou, přibližně 24 hodin.
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Lehce vymažte pekáč o rozměrech 23 x 33 cm.
- Plátky chleba rozdrťte válečkem na drobky.
- Drobky přendejte do velké mísy.
- Máslo rozpusťte ve středním hrnci na mírném ohni.
- Vmíchejte cibuli a celer.
- Vařte a míchejte, dokud nezměknou, 5 až 7 minut.
- Odstavte z ohně a nechte okapat.
- Do strouhanky přidejte kuřecí vývar a vejce.
- Míchejte, dokud se nespojí a nezvlhnou, ale nebudou kašovité. V případě potřeby přidejte vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Vmíchejte uvařenou cibuli a celer, šalvěj, česnekový prášek.
- Osolte a opepřete.
- Dresingovou směs natlačte do připravené zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch hnědý a křupavý, asi 1 hodinu.