Staročeská bageta zdobená krůtími kuličkami. Ve druhém díle Sekáčů vám přinášíme nápad na vynikající bagetu s nevšední náplní – s kuličkami z mletého krůtího masa. Bageta zasytí nejen na celodenním výletě, ale vychutnat si ji můžete i jako rychlý oběd v práci.
Když ji doplníte čerstvou zeleninou, stane se z bagety lehká a osvěžující pochoutka. Na další, tentokrát sředomořský recept z mletého masa, se můžete těšit už brzy. Prozatím můžete vyzkoušet i přechozí pochoutku – voňavou plněnou sekanou.
Přiznávám, mé první pokusy s mletým krůtím masem nebyly vydařené. Suché, drolivé a v zásadě bez chuti. Moje děti ale milují kuličky z mletého masa a různé variace na hamburgery, proto jsem experimenty nevzdala a zjistila jsem, že:
- Mleté krůtí maso je důležité pořádně ochutit. Nejvíc se mi osvědčil česnek a dijonská hořčice – a to i pro děti. Palčivost dijonské hořčice se při pečení ztratí a zůstane jenom příjemně výrazná chuť.
- Směs je důležité „nakypřit“ namočeným rohlíkem. Hůř se s ní pak pracuje a kuličky nevytvoříte, protože se na plechu hned roztékají na placičky, udrží ale maso vláčnější.
- Nesmíte je „přepéct“. Placičky velikosti menší dlaně stačí péct cca půl hodiny.
Ingredience a postup
Budete potřebovat:
- 1/2 kg mletého krůtího masa
- 1 starší rohlík
- cca 1 dcl mléka
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- sůl a pepř
- olej
Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky(len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka sypaná žitnou moukou.
K podávání:
- Staročeská bageta
- 2 lžíce dobré majonézy
- pár listů zeleného salátu
- 1 mrkev
Předehřejte troubu na 180 stupňů, plech vyložte papírem na pečení a potřete ho trochou oleje. Rohlík nakrájejte na drobné kostičky a zvlhčete mlékem.
Mleté krůtí maso dejte do mísy, osolte, opepřete a přidejte mletou kurkumu – dodá placičkám zábavnou zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, hořčici a promíchejte.
Z rohlíků vymačkejte přebytečné mléko a rukou jej vmíchejte do směsi mletého masa. Omyjte si ruce, navlhčete je trochou ledové vody a tvořte malé placičky.
Dejte je péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut, poté jednu rozlomte a případně přidejte 5 minut pečení. Staročeskou bagetu rozpulte, potřete majonézou, obložte listy salátu, proužky mrkve, placičkami a podávejte.