Každý správný salát by měl mít svůj dresink. Díky němu může být i obyčejný mix zelených salátových listů něčím výjimečný. Při výrobě dresinku je však rozhodující správná kombinace ingrediencí. O tom, zda se tuto kombinaci podařilo najít, rozhoduje moment, kdy se chuť dresinku a salátu spojí.
I když se může zdát, že dresinky jsou pouze o kombinování koření, oleje a smetany, cesta k dokonalé chuti je o něco složitější. Směřuje také přes ocet, česnek, cibuli nebo víno. Odvážlivci mohou zkusit zaexperimentovat i s chilli papričkami nebo medem.
Francouzsky pro zdraví a štíhlou linii
Francouzi jsou známí díky jejich náklonnosti k vínu, a také pro silné zdraví a vitalitu. Vděčí tomu právě za osobité dochucování jídel, při kterém sůl, cukr nebo koření využívají jen ve velmi nízké míře.
Z dresinků je populární takzvaný Vinaigrette na bázi vinného octa. Kromě octa směs dotváří už jen olivový olej se špetkou soli. Obecně platí, že při tvorbě dresinku používáme dvakrát více oleje než octa. Hotový nálev podáváme například s vařenou fazolí nebo bramborami.
Balzamikový na výjimečné příležitosti
Chcete-li chutný dresink, který je jednoduchý a hodí se téměř ke každému jídlu, vyzkoušejte balzamikový. Skládá se z panenského olivového oleje a balzamikového octa, které zpravidla mícháme v poměru 3:1. Dochucujeme solí a pepřem. Vše spolu přidáváme do zavařovací sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby, kterou přikryjeme víkem a směs tak můžeme pořádně protřepat.
Hotový dresink je ideálním společníkem letních grilování s přáteli. Do nové dimenze se prostřednictvím něj dostanete kombinací s bílým tofu. Při něm je velkou výhodou to, že se výborně přizpůsobí jakékoliv chuti. Pokud zatoužíte po jiné variantě, doporučujeme vyzkoušet tofu s medvědím česnekem. To svým složením dokáže v dresinku nahradit koření.
Jak chytře zahustit namíchanou směs?
Olejovité dresinky bývají díky svým ingrediencím velmi řídké. Snadno a efektivně se však dají zahustit dijonskou hořčicí nebo medem, které navíc posunou chuť dresinku na vyšší level.
Fajnšmekři jsou zyvklí na závěr ještě přimíchávat nastrouhané ořechy nebo rostlinná semínka. Výsledná směs se tak stává univerzálnější, díky tomu se hodí například i k ovoci.
Salátový dresink nejen k salátům
Čistý salátový mix někdy nestačí – proto potřebujete dresink, kterým zaujmete i ty nejnáročnější. Základem salátového dresinku bývá odtučněný bílý jogurt, čerstvě mletý černý pepř a mořská sůl. Při závěrečném dochucování nezapomeňte na bazalku, ke které přidejte dvě lžičky anglické hořčice a rozmačkaný stroužek česneku.
Ideálními „nástroji“ při experimentech jsou bílé víno, jablečný ocet nebo worcester. Stačí, když si jednu z těchto ingrediencí vyberete a přidáte do připravené směsi asi dvě polévkové lžíce. Salátový dresink se kromě salátu výborně hodí k dušenému květáku nebo brokolici, případně k jakékoliv další zelenině.
Dochucujte i jinak
Dobrý dresink, jak to už funguje v celé gastronomii, je často výsledkem experimentů. Pokud se vám tedy jeho chuť zdá být po letech fádní, některé jeho složky můžete snadno nahradit.
Namísto jogurtů použijte zakysanou smetanu. Chcete-li něco opravdu zdravého, vybírejte rostlinné alternativy jako je například zakysaný sojový nápoj. Z koření v dresincích výborně chutná také bazalka, oregano, tymián, rozmarýn nebo meduňka.