Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně v Čakovičkách).
- přidává jablka pro zjemnění chuti
- karamelizuje cukr pro lepší barvu
- dělá maso společně s omáčkou
- před mixováním odebírá část zeleniny, opět kvůli chuti
- nakonec zahušťuje moukou
- podává ji s karlovarským knedlíkem
Omáčka a maso
Suroviny:
- 1 až 1,5 kg srnčí kýty
- 1,5 litru zvěřinového nebo hovězího vývaru
- 100 g špeku nebo slaniny
- 4 lžíce vepřového sádla
- 250 g másla
- 0,5 kg mrkve
- 0,5 kg celeru
- 0,2 kg petržele
- 2 cibule
- 1 jablko
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 dcl bílého vína (ne moc sladkého)
- 100 g cukru
- 70 g hladké mouky
- 1 dcl octa
- 0,2 kg petržele
- 0,5 litru čerstvé smetany
- 1 až 2 citrony
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl, pepř
Postup:
Budete potřebovat masový vývar, jestli ho nemáte, tak začněte s ním (voda, kořenová zelenina, cibule, maso s kostí – hovězí žebra).
Pak už přichází řada na maso. Dá se to samozřejmě i z hovězí svíčkové, i z falešné svíčkové (to už bude trochu tvrdší).
- Maso je potřeba prošpikovat – ze slaniny nakrájíme proužky, do masa uděláme zářezy a špek do nich zastrčíme. Špek klouže a je měkký, takže ideálně ho nechte co nejdéle v ledničce (v nejhorším případě, kdyby to fakt nešlo, dá se dát na chviličku do mrazáku, to pak vjede do masa jedna radost).
- Prošpikované maso pak svážeme provázkem, aby se nerozpadalo a dobře krájelo, osolíme, opepříme.
- Na rozpáleném sádle ho pak ze všech stran opečeme.
- Maso pak necháme stranou, tuk z pánve je dobré přidat do omáčky.
- V hrnci na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu, potom přidáme a orestujeme ještě cibuli a přidáme nakrájené jablko a divoké koření (v látkovém pytlíku, abychom ho pak nemuseli složitě lovit).
- Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
- Potom přidíme horčici a ocet, ten necháme odvařit.
- Přidáme bílé víno.
- Do omáčky vložíme maso, zalijeme vývarem a vaříme doměkka, přibližně hodinu.
- Uvařené maso a pytlík s kořením vyndáme, odebereme taky asi půlku zeleniny.
- Zaprášíme moukou a necháme ještě chvíli vařit.
- Přidáme máslo a smetanu, rozmixujeme a dochutíme (citron, sůl, pepř).
Karlovarský knedlík
Suroviny:
- 15 rohlíků
- 4 vejce
- 3 dcl mléka
- 100 g másla
- 100 g hrubé mouky
- svazek velkolisté petržele
- sůl, pepř
Postup:
- Housku, rohlík nebo bílý toustový chleba nakrájíme a pokud nejsou z předchozího dne, trochu pečivo usušte v troubě, jinak se moc rozmáčí.
- Housku osolíme, z bílků našleháme sníh a společně s žloutky, mlékem, máslem (nechat změknout), moukou a nasekanou petrželkou přidáme, těsto promícháme.
- Karlovarský knedlík se standardně balí do mokré utěrky (a svazuje), aby se v hrnci nerozpadl.
- Druhá varianta jsou hrnečkové knedlíky – těsto se namáčkne do máslem vymazaných hrnků, ne úplně po okraj a dá se v hrníčkách do vroucí vody (ponořené asi tak do půlky).
- Vaříme cca 25 minut.
Brusinky
Suroviny:
- 150 g čerstvých brusinek
- 2 dcl portského vína ruby
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
Postup:
- V hrnci necháme zkaramelizovat cukr
- Přidáme portské víno, zamícháme, trochu přisolíme
- Přidáme tymián, necháme svařit až to trochu zhoustne
- Nakonec přidáme máslo
Svíčková je dobrá hned, ale ještě lepší je druhý den.
A čím výjimečný kulinářský okamžik doplnit? Tady recept, který založeně potěší chuťové buňky, jedná se o recept na domácí zvěřinovou paštiku.