exoticky_kureci_spiz_francouzska_bageta-1024x594-2628610

Špízy jsou zábavné, mají nekonečné množství variací a vždy je mezi maso možné propašovat dětem i nějakou zeleninu, nad kterou jinak ohrnují nos.

Živáňská megajehla

Se živáňskou je to jako se svíčkovou – kolik kuchařů, tolik receptů. Je to slovenská specialita. Dělá se v alobalových balíčcích v řeřavých uhlících po pořádném ohni, je ale možné dělat ji i jako grilovanou variantu.

Budete potřebovat:

  • cca ¾ kg vepřové krkovice
  • 2 měkké paprikové klobásy
  • cca 150 g špeku (ideálně z mangalice)
  • 2 velké červené papriky
  • 2 velké žluté papriky
  • 2–3 velké bílé cibule
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • chlebovou (venkovskou) bagetu k podávání

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Klobásu nakrájejte na centimetrová kolečka, špek a papriku na kostky o velikosti masa, cibuli rozčtvrťte a poté čtvrtky ještě příčně přepulte.

Střídavě napíchejte na grilovací jehlu. Pozvolna grilujte za občasného otáčení asi 25 minut. Podávejte s chlebovou (venkovskou) bagetou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang