Seznamte se s novým oblíbeným receptem na sladké brambory. Tento sladký bramborový koláč s fascinujícím kroužkovým vzorem je jednoduchý na přípravu, poutavý a chutná ještě lépe, než vypadá. Vynikající přílohu vhodnou pro zvláštní příležitosti, která je přitom snadná.
Ingredience
- 1,25 kg sladkých brambor, nakrájených, se slupkou
- 30 g másla, rozpuštěného
- 2 stroužky česneku, mletého
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce rozmarýnových lístků, jemně nasekaných
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dno a boky pekáče potřete trochou olivového oleje.
- Brambory nakrájejte na 3-4 mm silné plátky.
- Vložte do velké mísy, přilijte všechno máslo a 1 lžíci olivového oleje, rozmarýn, sůl a pepř.
- Rukama dobře promíchejte a plátky oddělte, aby se všechny obalily olejem.
- Brambory na pekáči vrstvěte do kruhu a plátky překryjte.
- Přikryjte alobalem a pečte 30 minut.
- Vyndejte z trouby a zapněte ji na 220 °C.
- Odstraňte alobal a potřete brambory zbývající 1 lžící oleje.
- Pečte 20 minut, dokud vršky nejsou zlatavé a mírně křupavé a brambory propečené (zkontrolujte nožem nebo špejlí).
- Posypte dalšími lístky rozmarýnu, celou větvičkou rozmarýnu a případně špetkou vloček mořské soli.
- Ihned podávejte.