Špenátový salát s hřejivou slaninovou zálivkou je recept, ke kterému se budete v zimě vracet. Je rychlý, elegantní a tak lahodný.
Ingredience
- 3 proužky slaniny nakrájené na kousky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 malý stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky hnědého cukru
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky hrubě mletého pepře
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka drcených červených pepřových vloček
- 1/4 šálku olivového oleje
- 170 g čerstvého baby špenátu (asi 8 šálků)
- 1/3 šálku červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 4 velká vejce uvařená natvrdo, nakrájená na kousky
Recept je na 4 porce.
Postup
- Na pánvi na středním ohni opečte slaninu, dokud nebude křupavá, a občas ji promíchejte.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte slaninu na papírové utěrky.
- Kromě 1 polévkové lžíce odkapané slaniny ji vyhoďte.
- Do kapie přidejte ocet, česnek, hnědý cukr, hořčici a koření.
- Prohřejte a promíchejte.
- Přeneste do malé misky a postupně zašlehejte olej.
- Vmíchejte polovinu slaniny.
- Špenát, cibuli a vejce dejte do velké mísy.
- Promíchejte s teplým dresinkem.
- Posypte zbývající slaninou.
- Ihned podávejte.