Na saláty existuje asi nespočet receptů. Mixují se v nich různé druhy zeleniny s nejrůznějšími přílohami. Tento vyniká svým speciálním dresinkem ze slaniny.
Ingredience
Na slaninový dresink:
- 5 plátků slaniny
- 1,5 lžíce jemně nasekané šalotky
- 120 ml červeného vinného octa
- 2 lžíce medové hořčice nebo více podle chuti
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
- 8 šálků čerstvých špenátových listů
- 230 g žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 0,5 červené cibule nakrájené na tenké plátky
Postup
- Na pánev vložte slaninu a opečte ji dokřupava. Poté ji nalámejte na hrubé kousky a dejte stranou.
- Z pánve slijte všechen tuk kromě 2 lžic.
- Zbylý tuk rozehřejte na středním plamenu, přidejte šalotku a za občasného míchání ji 2 minuty restujte. Zašlehejte ocet, požadované množství hořčice a podle chuti sůl a pepř.
- Přiveďte k varu a poté stáhněte pánev z ohně.
- Na salát promíchejte špenát, žampiony, slaninu a cibuli.
- Salát přelijte teplým dresinkem a promíchejte. Podávejte teplé.