Špalda je starý druh pšenice, který je pro naše zdraví mnohem příznivější než současná forma pšenice, kterou najdeme v dnešní době téměř ve všech regálech obchodů. Špalda má mnohem výraznější, až oříškovou, chuť, obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, je lehce stravitelná a dává se do spojitosti se stimulací imunitního systému.
Ze špaldové mouky peču velmi často, ráda jí ale používám i ve formě krup, ze kterých mám úplně nejradši „rizoto“ špaldoto. To musíte také vyzkoušet.
Ingredience
Připravíme si:
- 1 šálek špaldových krup
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvého špenátu
- sůl, pepř
- citron
- ghí
- 100 g brynzy
Jak zní postup?
Postup přípravy
Špaldové kroupy propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě do změknutí. Když jsou kroupy téměř měkké, pustíme se do přípravy špenátu.
Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a necháme je lehce orestovat na pánvičce s rozpáleným ghí. Ve chvíli kdy začne česnek krásně vonět, přidáme na pánev špenát, zmírníme plamen a necháme společně pouze prohřát. Bude to trvat opravdu chvilku, ve chvíli když začne špenát vadnout, vypneme sporák úplně necháme dojít. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Mezitím se nám dovařily špaldové kroupy, které slijeme a vmícháme do nich špenát. Ochutíme citronovou šťávou a podáváme posypané čerstvou brynzou.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2