Recept na špenátové lasagne z čerstvého špenátu a velkého množství sýra – ricotty, romana a mozzarelly.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 1 hodina 15 minut
- Celkem: 1 hodina 35 minut
Ingredience
- 15 ks těstovin na lasagne
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájených čerstvých hub
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžíce mletého česneku
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 3 šálky sýra ricotta
- ⅔ šálku strouhaného sýra Romano
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušených bazalkových lístků
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 3 šálky strouhaného sýra mozzarella
- 3 šálky rajčatové omáčky na těstoviny
- 1 šálek strouhaného parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Přidejte nudle lasagní a vařte 8 až 10 minut nebo dokud nejsou al dente.
- Mezitím rozehřejte olivový olej na pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte houby, cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne; slijte přebytečnou tekutinu a nechte vychladnout.
- Současně přiveďte k varu malý hrnec s vodou; přidejte špenát a vařte 5 minut. Slijte a mírně ochlaďte; vymačkejte přebytečnou tekutinu a nakrájejte jej nadrobno.
- V míse smíchejte sýr ricotta, sýr Romano, vejce, sůl, oregano, bazalku a pepř. Přidejte vychladlou houbovou směs a špenát. Šlehejte elektrickým mixérem při nízkých otáčkách po dobu 1 minuty.
- Na dno zapékací mísy na lasagne položte 5 lasagnových nudlí. Na nudle rozetřete 1/3 ricottovo-špenátové směsi, poté je posypte 1 šálkem sýra mozzarella a 1/3 šálkem parmazánu. Navrch rozetřete 1 šálek omáčky na těstoviny. Vrstvy zopakujte ještě dvakrát a poté je přikryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Před podáváním nechte 15 minut vychladnout.