Pizza je nejoblíbenějším rychlým občerstvením na světě. Jíme ji všude – doma, v restauracích, na rohu ulice. Má prastaré kořeny, avšak na cestu k celosvětové nadvládě ho posunula až královská pečeť.
Jedná se o pokrm italského původu sestávající ze zploštělého kotouče chlebového těsta pokrytého určitou kombinací olivového oleje, oregana, rajčat, oliv, mozzarelly nebo jiného sýra a mnoha dalších ingrediencích, rychle upečený – obvykle v komerčním prostředí v peci na dřevo vyhřáté na velmi vysokou teplotu a podávaný horký.
Jednou z nejjednodušších a nejtradičnějších pizz je pizza Margherita, která se připravuje s rajčaty nebo rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou. Podle legendy byla pojmenována po královně Margheritě, manželce Umberta I., které prý chutnala její jemná a svěží chuť a která si také všimla, že barva jejího povrchu – zelená, bílá a červená – odpovídá barvě italské vlajky.
V tomto článku se zaměříme na špenátovou pizzu doplněnou o další ingredience jako jsou různé druhy sýrů, žampiony, rajčata, česnek a další. Kromě samotných receptů na pizzu se špenátem zde najdete také informace o špenátu samotném a také recept na domácí těsto na pizzu. Tak čtěte dále.
TIP: Pokud máte rádi listové těsto, zkuste recept na mini pizzy z listového těsta.
Historie a způsoby přípravy špenátu
Špenát je zelená listová zelenina, která patří do čeledi amarantovitých a je příbuzná s řepou a quinoou. Špenát je považován za velmi zdravý, protože je nabitý živinami a antioxidanty. Konzumace špenátu může prospívat zdraví očí, snižovat stres, pomáhat v prevenci rakoviny a snižovat hladinu krevního tlaku.
Špenát pochází původně z Persie a dodnes roste divoce v dnešním Íránu. Domácí pěstování špenátu sahá více než dvě tisíciletí do minulosti, kdy byl poprvé dovezen do Číny v roce 647 př. n. l. Za jeho zavedení do Evropy vděčíme s největší pravděpodobností obchodním cestám, kdy špenát dovezli Sicilané někdy v průběhu 9. století. Později se rozšířil do Španělska, Anglie či pevninské Itálie.
Pokrmy, které obsahují špenát, se často označují jako „florentské“ nebo „à la Florentine“ s odkazem na italskou Florencii. Říká se, že královna Kateřina Medicejská, která se narodila ve Florencii, v 16. století tuto zeleninu tak milovala, že si vzala italské kuchaře s sebou, když se provdala a přestěhovala do Francie.
Existuje mnoho způsobů přípravy špenátu. Můžete si ho koupit konzervovaný, mražený nebo čerstvý a jíst ho vařený nebo syrový. Dobře snáší tepelnou úpravu, pečení i smažení. Je vynikající samotný, jako příloha nebo jako součást hlavních pokrmů, jako jsou rizoto, těstoviny či gnocchi se špenátem, nebo také míchané saláty a roláda se špenátem. A jaký špenát můžete použít na pizzu?
Na domácí pizzu můžete použít čerstvý i mražený špenát. Jemnou zeleninu, jakou je právě např. čerstvý špenát, nemusíte na pizzu předvařovat. Pokud používáte mražený špenát, stačí ho v cedníku propláchnout teplou vodou, aby se rozmrazil. Nezapomeňte z něho ale vymačkat co nejvíce vody. Jako alternativu špenátu můžete použít veganské pesto z medvědího česneku.
TIP: Lístky špenátu můžete přidat na pizzu také čerstvé až po jejím úplném upečení. Podívejte se na další tipy, jak udělat špenát.
Domácí těsto na pizzu – recept
Tento jednoduchý recept na těsto na pizzu je vhodný pro začátečníky. Budete na něj potřebovat pouze 7 ingrediencí a většinu času zabere kynutí. Možná si říkáte, pro ztrácet čas, když si můžete koupit mražené těsto na pizzu?
Je to jistě pohodlné, ale měkká domácí pizzová kůrka z čerstvého těsta má nepřekonatelnou chuť a strukturu.
TIP: K domácí pizze můžete podávat zelený salát.
Příprava na domácí těsto na pizzu
- Příprava: 20 minut
- Doba kynutí: 60 minut
- Počet porcí: 4 pizzy
Ingredience na domácí těsto na pizzu
- 150 ml vlažné vody
- 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 2 lžíce olivového oleje + na vymazaní
- 300 g hladké mouky
- 40 g jemně mleté žluté kukuřičné mouky
- 2 lžičky hrubé soli
Postup na domácí těsto na pizzu
- Ve velké míse smícháme 75 ml vody, droždí a cukr a necháme stát asi 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.
- Vmícháme zbývajících 75 ml vody, 2 lžíce oleje, 260 g hladké mouky, kukuřičnou mouku a sůl. Mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto hněteme asi 5-10 minut dokud nebude hladké na pomoučené ploše a přidáme do něj podle potřeby tolik zbývajících 40 g hladké mouky, aby se nelepilo. Z těsta vytvarujeme kouli.
- Stěny a dno velké mísy lehce potřeme olejem, přidáme těsto a otáčíme ho tak, aby se obalilo v oleji. Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
- Vykynuté těsto jemně propíchneme a rozdělíme na 4 stejné díly. Každý kousek rozválíme na lehce pomoučeném povrchu na kruh o průměru 25 cm a tloušťce 0,3 cm.
- Všechny kruhy těsta očistíme od přebytečné hladké mouky a přeneseme je na plech. Dobře je zabalíme do potravinářské fólie, dokud nebudou připraveny k pečení
TIP: Do těsta můžete přidat také 1 lžičku česnekového prášku a italské kořenící směsi, když přidáváte mouku. Těsto pak získá více chuti.
Vynikající špenátová pizza se 3 druhy sýrů – recept
Ač to může znít neuvěřitelně, tajemstvím tohoto receptu na vegetariánskou špenátovou pizzu je mražený špenát. Díky chuti tří sýrů si dokonce i odpůrci špenátu tuto pizzu zamilují.
Ingredience na vynikající špenátovou pizzu se 3 druhy sýrů
- 1 těsto na pizzu
- 240 g mraženého špenátu
- 1/8 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/2 šálku plnotučného sýru ricotta
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- hrst nakrájené červené cibule
- 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
- 1/2 stroužku česneku
- 1/2 šálku strouhaného sýru mozzarella
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Postup na vynikající špenátovou pizzu se 3 druhy sýrů
- Předehřejeme troubu na 260 °C.
- Špenát propláchneme v cedníku pod teplou vodou a poté z něj vymačkáme co nejvíce vody, aby měl suchou a drobivou strukturu. Smícháme ho v míse se solí, česnekovým práškem a oreganem.
- Česnek rozmělníme. V malé misce smícháme ricottu se solí, čerstvě mletým pepřem a prolisovaným česnekem.
- Červenou cibuli nakrájíme na tenké plátky a červenou papriku na kostičky
- Na těsto na pizzu rozetřeme ricottovou směs. Navrch dáme sýr mozzarella, parmezán, špenát, červenou cibuli a červenou papriku.
- Vložíme pizzu do trouby a pečeme ji 5-7 minut, dokud sýr a kůrka nezhnědnou.
Špenátová pizza s mozzarellou a artyčoky – recept
Na tuto špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky sice nepotřebujete žádnou omáčku, ale přesto se stane vaším novým oblíbeným receptem na pizzu a pokud vám zbyde mozzeralla, je dobré vyzkoušet i recept na zapečenou kukuřici s mozzarellou.
Ingredience na špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky
- 1 těsto na pizzu
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 jemně nasekané stroužky pečeného česneku
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu + na posypání
- 2 šálky strouhaného sýru mozzarella
- 1 plechovka okapaných a rozčtvrcených artyčokových srdíček
- 1,5 šálku čerstvého špenátu
- čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup na špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky
- Předehřejeme si troubu na 250 °C. Vytvarované těsto lehce přikryjeme plastovou fólií a necháme ho odpočívat, zatímco se trouba předehřívá.
- Tvarované těsto lehce potřeme olivovým olejem. Prsty vtlačíme do povrchu těsta důlky, abychom zabránili tvorbě bublinek.
- Těsto rovnoměrně posypeme nasekaným pečeným česnekem, na něj přidáme parmazán, sýr mozzarella, artyčoky a špenát.
- Pizzu pečeme 12-15 minut. Hotovou pizzu vyjmeme z trouby a dle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.
TIP: Jak upéct česnek? Z paličky česneku odřízněte vrchní část, aby byly stroužky uvnitř odkryté. Položte jej do pekáče nebo na plech, lehce pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvě mletým pepřem a mořskou solí. Přikryjte česnek alobalem a pečete při 190 °C asi 35-40 minut.
Pizza se špenátem, houbami a česnekem – recept
Jednoduchá a chutná pizza se špenátem, houbami a česnekem, která se hodí jako snadné a rychlé jídlo na všední večer. Pokud chcete vyzkoušet i jiný recept na pizzu s houbami, vyzkoušejte žampionovou pizzu.
Ingredience na pizzu se špenátem, houbami a česnekem
- 1 těsto na pizzu (kupované nebo domácí)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 mleté stroužky česneku
- 1/2 šálku strouhaného sýru mozzarella
- 1/2 šálku žampionů nakrájených na plátky
- hrst nasekaného čerstvého špenátu
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup na pizzu se špenátem, houbami a česnekem
- Předehřejeme troubu na 250 °C.
- Těsto rozprostřeme ve tvaru kruhu na lehce naolejovaný plech a potřeme ho olejem.
- Rovnoměrně posypeme těsto česnekem, sýrem mozzarella, houbami a špenátem. Pečeme 10-12 minut, dokud sýr nevybublá a kůrka nezezlátne.
- Hotovou pizzu vyjmeme z trouby a posypeme čerstvou bazalkou.
Špenátová pizza s rajčaty – recept
Příprava této chutné pizzy je velmi snadná a rychlá. Je to ideální večeře ve všední den, když nemáte po práci mnoho času.
Ingredience na špenátovou pizzu s rajčaty
- 1 těsto na pizzu
- 1/2 šálku omáčky Alfredo
- 2 střední rajčata
- 4 šálky nasekaného čerstvého špenátu
- 2 šálky strouhaného italského sýru
Postup na špenátovou pizzu s rajčaty
- Těsto potřeme omáčkou Alfredo a vložíme na připravený vymaštěný plech.
- Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Pizzu obložíme špenátem, rajčaty a sýrem.
- Pizzu pečeme při 230 °C zhruba 10-15 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a kůrka nezíská zlatohnědou barvu.
Pizza se špenátem a modrým sýrem – recept
Tato vegetariánská pizza je velmi rychlá na přípravu ale hlavně velice chutná. Je plná špenátu, vlašských ořechů, žampionů a modrého sýru.
Ingredience na pizzu se špenátem a modrým sýrem
- 1 těsto na pizzu
- 1 lžička řepkového oleje
- 2 velké žampiony nakrájené na plátky
- 2 nasekané stroužky česneku
- 160 g špenátu
- 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
- 40 g rozdrobeného sýru s modrou plísní
- 4 půlky vlašských ořechů
Postup na pizzu se špenátem a modrým sýrem
- Předehřejeme troubu na 200 °C a vložíme do ní plech na pečení, aby se zahřál.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a za častého míchání na něm opečeme žampiony a česnek, dokud nezměknou.
- Přidáme špenát a vaříme, dokud nezvadne, ale není rozmočený. Přidáme cibuli, promícháme a poté vypneme oheň.
- Na těsto rozetřeme špenátovou směs, posypeme modrým sýrem a vlašskými ořechy. Pečeme na rozpáleném plechu 12 minut dobo dokud není těsto propečené a zlatavé.