Tato snadná špenátová frittata je ideální rychlovka k večeři, nebo lehký oběd do práce. Kombinace špenátu, kozího sýra a rajčat je klasika, která nemá chybu.
Ingredience
- 9 velkých vajec
- 2 lžíce mléka
- 30 g strouhaného parmazánu
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velký stroužek česneku, rozdrcený
- 2 lžíce nakrájených sušených rajčat
- 225 g čerstvého nasekaného špenátu
- 56 g kozího sýra
Postup
- V míse ušlehejte vejce, mléko a parmazán. Vmíchejte sůl a pepř a dejte stranou.
- Na pánvi, která se může používat i v troubě, rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, asi 4 až 5 minut. Přidejte česnek a sušená rajčata a smažte ještě minutu.
- Přidejte špenát po hrstech. Kleštěmi ho promíchejte s cibulí. Jakmile začne čerstvý špenát vadnout a uvolňovat si místo na pánvi, přidejte do pánve další špenát.
- Jakmile špenát zavadne, rozprostřete směs rovnoměrně na dno pánve. Špenát a cibuli zalijte vaječnou směsí.
- Pomocí špachtle nadzvedněte špenátovou směs po stranách pánve, aby pod ní mohla vtéct vaječná směs. Na vrchní straně frittaty posypte směs kousky kozího sýra.
- Snižte teplotu na minimum a pánev přiklopte. Nechte vařit na sporáku 10 až 13 minut, dokud není vše kromě středu frittaty hotové. Střed by se měl ještě vlnit. Předehřejte troubu.
- Frittatu vložte do trouby a dopečte pod grilem 3 až 4 minuty, dokud vrchní část nezezlátne. Vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.