Špenátová frittata

Bezmasá jídlaSýry
  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 9 velkých vajec
  • 2 lžíce mléka
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velký stroužek česneku, mletý
  • 2 polévkové lžíce nakrájených sušených rajčat, volitelně
  • 225 g nebo více čerstvého nasekaného špenátu (lze použít baby špenát)
  • 56 g kozího sýra

Postup

  • V míse smíchejte vejce, mléko a parmazán. Vmíchejte sůl a pepř. Odstavte.
  • Na středně rozpálené pánvi, která se nepřipaluje, rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nebude průsvitná, asi 4 až 5 minut. Přidejte česnek a sušená rajčata (pokud je používáte) a smažte ještě minutu.
  • Špenát přidávejte po hrstech. Pomocí kleští ho promíchejte s cibulí. Jakmile začne čerstvý špenát vadnout a uvolňovat místo na pánvi, přidejte do pánve další špenát.
  • Jakmile špenát zavadne, rozprostřete směs rovnoměrně na dno pánve. Špenát a cibuli zalijte vaječnou směsí. špachtlí nadzvedněte špenátovou směs podél stěn pánve, aby vaječná směs mohla stékat pod ni.
  • Vrchní část směsi na frittatu posypte kousky kozího sýra.
  • Snižte teplotu na minimum a pánev přiklopte. Nechte vařit na sporáku 10 až 13 minut, dokud není vše kromě středu frittaty hotové. (Možná budete muset několikrát zkontrolovat, abyste zjistili, jak dobře frittata tuhne.) Střed by se měl stále vlnit. Předehřejte troubu.
  • Nastavte rošt trouby do horní třetiny. Pečte 3 až 4 minuty, dokud vrchní část nezezlátne. Vyjměte z trouby pomocí kuchyňských chňapek a nechte několik minut vychladnout.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang