Možná jste i vy na dovolené ve Španělsku ochutnali typické empanadas. Tento báječný pokrm si můžete připravit snadno i sami doma, a to díky našemu receptu.
Co jsou empanadas
Empanadas je smažené nebo pečené pečivo, obvykle ve tvaru půlměsíce. Empanadas se většinou vyrábí z pšeničné nebo kukuřičné mouky, a plní se nesčetnými náplněmi v závislosti na příležitosti a vaší chuti.
V celé Latinské Americe najdete mnoho různých druhů těsta, náplní a způsobů přípravy empanadas. Většina variant má však kořeny na stejném místě: Galicia ve Španělsku.
Poprvé se objevily během maurských nájezdů ve středověké Iberii. V katalánské kuchařce z roku 1520, která popisuje regionální katalánská, francouzská, italská a arabská jídla, jsou empanadas jmenovitě zmíněné.
V té době pekaři vytvářeli toto pečivo jako kulaté koláče nebo v obdélníkových miskách, a poté je krájeli na jednotlivé porce.
Postupem času španělští kolonisté přenesli tento pokrm do Latinské Ameriky a na Filipíny. Netrvalo dlouho a empanadas se staly synonymem pro kulturu této země.
Také v Argentině patří k základním a oblíbeným pokrmům, které jsou k dostání v Buenos Aires i ve zbytku země jako rychlé občerstvení i jako základní jídlo v restauracích.
Náplně do empanadas
Co se používá jako náplně do empanadas? Kdysi se empanadas nejčastěji plnily kuřecím masem nebo tuňákem, paprikou a cibulí. Nyní má téměř každý kout světa svou vlastní podobu tohoto jídla.
Například v Argentině se typická empanada skládá z moučného těsta s různými druhy masových náplní, včetně hovězího masa na kostičky nebo mletého hovězího masa, šunky nebo kuřecího masa.
Do směsi na empanadas se také přidávají vejce uvařená natvrdo, olivy, papriky a cibule. V různých regionech země se k přípravě tohoto pokrmu přistupuje po svém. V Saltě se empanadas obvykle pečou, zatímco v Tucumánu se smaží.
Mezi nejoblíbenější náplně do empanadas ve světě patří například hovězí, kuřecí či rybí maso, nejrůznější druhy uzenin, zelenina, různé sýry, rýže nebo brambory.
Empanadas kuřecí – recept
Mezi oblíbené druhy empanadas patří empanadas kuřecí. Jak si je připravíte doma?
Ingredience na empanadas kuřecí
- 1 žlutá nebo oranžová paprika
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce koriandru, jemně mletého
- 2 šálky drcených kuřecích prsou
- 2 lžičky kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky soli
- 1 vejce (na vaječnou omáčku)
- 10 skořápek na empanadas
Postup na empanadas kuřecí
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte cibuli a papriku a smažte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a koriandr a míchejte, dokud se nerozvoní, asi jednu minutu.
- Přidejte kuře spolu s vodou, kuřecím vývarem, rajčatovým protlakem, cibulovým práškem, česnekovým práškem a solí. Tekutinu za častého míchání přiveďte k varu. Nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří, ale směs není suchá, asi 5-8 minut.
- Pracujte s jedním připraveným těstem po druhém, na jednu stranu těsta přidejte vrchovatý ⅓ hrnek náplně.
- Navlhčete cukrářský štětec vajíčkem (1 rozšlehané vejce plus 1 lžíce vody) a navlhčete vnitřní ¼ cm okraj naplněného těsta. Těsto přeložte na polovinu. Pomocí vidličky pevně přitiskněte okraje k sobě.
- Tento postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní a naaranžujte je na pergamenem vyložený plech.
- Každou empanadu potřete vajíčkem. Pečte 35 minut nebo dozlatova.
Španělská empanada – recept
Jak připravit španělskou empanadu? Domácí španělská empanada vám zaručeně zachutná, a její příprava je snadná.
Ingredience na španělskou empanadu
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky a další na válení těsta
- 1 lžička soli
- ½ šálku nesoleného másla, nakrájené na malé kousky
- 1/3 šálku ledově studené vody
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 1 lžíce bílého destilovaného octa
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 1 šálek španělské klobásy, nakrájená na kousky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 šálku nakrájené zelené papriky
- 1/2 šálku jemně nasekané červené papriky
- 1 velká nebo 2 malé brambory, oloupané a jemně nakrájené
- Pálivá pepřová omáčka
- 1 velké vejce
- 1 a 1/2 lžíce vody
- ½ lžičky sušeného oregana
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Španělská empanada postup
- Do velké mísy prosejte mouku a sůl. Přidejte máslo a rukama ho zapracujte do těsta, dokud moučná směs nebude připomínat hrubou kukuřičnou mouku. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vodu, vejce a ocet. Dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a několik minut ho hněťte, abyste vytvořili plochý obdélník. Zabalte ho do fólie a dejte do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně přes noc.
- Mezitím připravte náplň: Na velké pánvi rozehřejte olej na mírném ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji 10 minut restujte. Přidejte linguiçu a za stálého míchání vařte 4 minuty.
- Přidejte oregano a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte papriku a brambory, dobře promíchejte, přiklopte a za stálého míchání vařte 10 až 12 minut, nebo dokud brambory téměř nezměknou.
- Přidejte velkou dávku pálivé pepřové omáčky. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Náplň lze připravit den předem; přikryjte ji a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.
- Těsto rozkrojte na polovinu a každou polovinu pak nakrájejte na 6 stejných dílů. Mělo by vám vzniknout 12 kusů. Na lehce pomoučeném válu rozválejte jeden z dílů na 5 až 6 palcový kruh.
- Do středu kruhu dejte 2 vrchovaté lžíce náplně. Těsto přeložte na polovinu, aby se do něj vešla náplň, a okraje přitiskněte k sobě. Před přeložením můžete okraje potřít trochou vody, aby lépe přilnuly.
- Empanadu položte na plech. Do uzavřených okrajů udělejte vidličkou ozdobné otisky zubů. Postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní a na plech položte 6 empanád.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V malé misce rozšlehejte vejce s vodou, oreganem a solí a pepřem podle chuti.
- Pomocí štětce na pečivo nebo hřbetu lžíce lehce potřete vrchní část každé empanady polevou.
- Plechy položte na 2 police a pečte 10 minut. Plechy otočte, aby se empanady pekly rovnoměrně, a pečte dalších 10 minut, nebo dokud vrchní část pečiva nezíská světle zlatavou barvu.
- Nechte několik minut vychladnout a podávejte horké nebo při pokojové teplotě.
Empanadas recept
Hledáte základní recept na empanadas? Už nemusíte. Představujeme vám návod, podle kterého si připravíte lahodné španělské empanadas.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 600 g mletého krůtího masa
- 1/2 lžíce koření adobo
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Extra panenský olivový olej na smažení
- 1/3 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 1 lžíce čerstvě prolisovaného česneku nebo více podle chuti
- 1/4 šálku oloupaných a nadrobno nakrájených červených brambor
- 2 lžíce nadrobno nakrájené sladké červené papriky
- 3/4 šálku tekutého vývaru sofrito
- 3/4 šálku rajčatového protlaku
- 2 lžíce čerstvě nasekaných lístků koriandru
- 4 plátky ananasu, dobře osušené a jemně nasekané
- 6 šálků řepkového oleje na smažení
- 10 velkých nebo 15 malých kulatých skořápek empanada (seženete ve specializovaných prodejnách)
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte řepkový olej na středním plameni.
- Pokud používáte malé skořápky na empanady, dejte do jejich středu 2 vrchovaté lžíce (3 lžíce u větších skořápek) směsi. Těsto přeložte a utěsněte vidličkou, aby se okraje zmačkaly.
- Tento postup zopakujte u všech empanadas a odložte je stranou, aniž by se vzájemně dotýkaly.
- Olej by měl prskat, když ho vyzkoušíte ponořením rohu hotové empanady.
- Smažte empanadas v dávkách přibližně 3 minuty z každé strany. Na pánvi je nepřeplňujte. Dbejte na to, aby se empanadas při smažení vzájemně nedotýkaly. Když jsou z obou stran zlatohnědé, přendejte je na papírové utěrky, aby se osušily.
- Uspořádejte je na servírovací talíř, nechte mírně vychladnout a podávejte.
Empanáda recept
Mezi náplně, které lze použít na empanadas, patří například také hovězí. Vyzkoušejte tento vynikající empanáda recept s hovězím.
Ingredience na empanádu
Na těsto:
- 3 šálky mouky + troška na posypání
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 šálku vychladlého másla, nakrájené na kostičky
- 3/4 šálku vody
- 1 velké vejce
Na náplň:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička oregana
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky papriky
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 šálku nakrájených rajčat
- 1/2 šálku nakrájených nakládaných papriček jalapeños
- 1 a 1/4 šálku rozdrobeného čedaru
- 1 a 1/4 šálku drceného sýra
- Vejce na potření
- Čerstvě nasekaný koriandr, na ozdobu
- Zakysaná smetana na podávání
Empanádas recept – postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Máslo vmíchejte do mouky rukama nebo vykrajovačem na těsto do velikosti hrášku. Přidejte vodu a vejce a míchejte, dokud nevznikne těsto.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a hněťte, dokud nebude hladké, asi 5 minut.
- Zabalte do fólie a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte dva velké plechy pergamenovým papírem.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, asi 5 minut, pak přidejte česnek a smažte, dokud nezačne vonět, další 1 minutu.
- Přidejte mleté hovězí maso a vařte ho dřevěnou lžící, dokud nezrůžoví, asi 5 minut. Slijte tuk.
- Vraťte pánev na střední teplotu a vmíchejte do hovězího masa rajčatový protlak. Přidejte oregano, kmín a papriku a dochuťte solí a pepřem. Přidejte rajčata a jalapeños a vařte, dokud se nezahřejí, asi 3 minuty. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Těsto položte na lehce pomoučený povrch a rozdělte ho na polovinu. Jednu polovinu rozválejte na tloušťku několik milimetrů. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte kolečka.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem. Zbytky těsta jednou převálejte a vykrájejte další kolečka.
- Vnější okraj kolečka těsta lehce navlhčete vodou a doprostřed dejte asi 2 lžíce náplně a navrch posypte sýr. Těsto přeložte na polovinu přes náplň. Okraje těsta zatlačte vidličkou. Postup opakujte se zbývající náplní a těstem.
- Empanadas položte na připravené plechy a potřete je vajíčkem. Pečte, dokud náplň nezezlátne a neprohřeje se, asi 25 minut.
- Ozdobte koriandrem a podávejte se zakysanou smetanou.
Empanada koláč – recept
Připravte si vynikající plněné empanada koláčky. Postup vám ukážeme v následujícím receptu.
Empanada koláč ingredience
- 500 g vykostěných kuřecích prsou nakrájených na kostky
- 1 kus středně velké cibule, nakrájené
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 šálek brambor nakrájených na kostičky
- 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky
- 1 šálek zeleného hrášku
- 1/4 šálku rozinek
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce + 1 lžička cukru
- 1/2 kostky kuřecího bujónu
- 2 lžíce oleje na vaření
- 3 šálky mouky
- 6 lžic studené vody
- 1 vejce
- 1 šálek másla, vychladlého
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Empanada koláč – postup
- Na velké pánvi rozpalte olej. Jakmile je olej rozpálený, osmahněte na něm česnek a cibuli.
- Přidejte kuřecí prsa a vařte, dokud nezískají světle hnědou barvu (asi 5 minut).
- Přidejte vodu a kostku kuřecího bujónu a vařte 10 minut.
- Vložte mrkev a brambory a vařte 5 minut.
- Přidejte zelený hrášek, rozinky a 1 lžičku cukru a vařte dalších 5 minut.
- Posypte 1/2 lžičky soli a pepře.
- Vypněte oheň, slijte přebytečnou tekutinu a odstavte.
- Vypracujte těsto smícháním suchých přísad v míse, počínaje moukou, 4 lžícemi cukru, práškem do pečiva a 1/2 lžičky soli. Dobře promíchejte drátěnou metlou.
- Máslo nakrájejte na malé tenké kousky a vložte do mísy se suchými přísadami (máslo by mělo být předtím studené a tuhé).
- Postupně přidávejte vodu a všechny přísady důkladně promíchejte, až vznikne těsto. Pro usnadnění procesu můžete použít mixér na těsto.
- Těsto rozdělte na jednotlivé kousky tak, že z celé směsi uchopíte kousek a válíte ho v ruce, dokud nevznikne kulovitý tvar. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Odložte na chladné místo alespoň na 20 minut.
- Kulovité těsto zploštěte tak, že ho dlaní přitisknete k rovné ploše. Pomocí válečku jej zcela zploštěte a zároveň vytvořte kulatý tvar.
- Do středu zploštělého těsta naaranžujte asi čtvrtinu až polovinu hrnku náplně (kuřecí maso, které jste uvařili v prvních krocích). Přeložte těsto tak, aby se protilehlé konce spojily (měli byste vytvořit těsto ve tvaru půlměsíce), pak okraje přitiskněte a utěsněte.
- Po spotřebování všech náplní rozklepněte vejce a oddělte bílek od žloutku. Bílek lehce vyšlehejte a vmíchejte do něj trochu vody. kůrku potřete bílkem.
- Na plech položte voskový papír nebo plech vymažte tukem a pak na něj naaranžujte zatavené těsto.
- Předehřejte troubu na 200 °C po dobu 10 minut. Pečte 25 minut při stejné teplotě.
- Vyjměte z trouby.
- Podávejte horké.