Připravte si klasickou španělskou tortillu plněnou smaženými bramborami a cibulí. Je to vynikající lehké vegetariánské jídlo nebo snadný pokrm jako tapas.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 velká bílá cibule nakrájená na plátky
- 4 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 400 g oloupaných, rozčtvrcených a nadrobno nakrájených brambor
- 6 stroužků česneku
- 8 rozšlehaných vajec
- hrst nasekané petrželky a další na podávání
- 1 bageta nakrájená na plátky
- 4 oloupaná a nahrubo nastrouhaná rajčata
- kapka olivového oleje
Postup
- Velkou pánev s nepřilnavým povrchem postavte na mírný oheň.
- Cibuli pomalu smažte na oleji a másle, dokud nezměkne, ale nezhnědne – mělo by to trvat asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte rajčata (pokud je používáte), a to tak, že je křížkem naškrábete na slupku, vložíte do mísy a zalijete právě převařenou vodou.
- Po 2-3 minutách vodu slijte a slupky se snadno oloupou. Poté je můžete nahrubo nastrouhat.
- Přidejte brambory na pánev, přiklopte a vařte dalších 15-20 minut za občasného míchání, aby se brambory rovnoměrně osmažily.
- Když jsou brambory měkké a cibule lesklá, rozdrťte 2 stroužky česneku a vmíchejte je, následně rozšlehaná vejce.
- Pánev opět přiklopte pokličkou a nechte tortillu mírně vařit.
- Po 20 minutách by měly být okraje a dno zlatavé, vrchní část ztuhlá, ale střed stále trochu kymácející se.
- Chcete-li ji otočit, přesuňte ji na talíř, položte na ni další talíř, celou ji otočte a vraťte ji zpět do pánve, aby se dovařila.
- Po upečení přendejte tortillu na talíř a podávejte ji teplou nebo studenou, posypanou nasekanou petrželkou.
- Jako přílohu k tortille vezměte plátky ohřáté bagety, propíchejte je po celé ploše vidličkou a potřete zbylým česnekem, nasypte na ně nastrouhaná rajčata a dochuťte mořskou solí a kapkou olivového oleje.